Wat denk je van een kunstgans bij het gansrijden?

 
Het gansrijden in onze contreien bestaat al eeuwenlang. Voor het van kracht worden van de wet op de dierenbescherming waren er nauwelijks verenigingen. Het spel werd gewoonlijk op goed vallen uit ingericht in de carnavalstijd door enkele boeren en hun knechten of door caféklanten. Die haalden een gans op het erf van een boerderij, knoopten ze met de poten aan een touw die over een boomtak werd gegooid of aan een galg werd bevestigd. Er werd getrokken aan een levende gans.
Die tijd is lang voorbij. Tegenwoordig wordt de gans door een veearts op pijnloze wijze gedood en in een net gehuld. Zo kan het spel in zekere zin geregeld worden door de snijmeesters. Er wordt ook in verenigingsverband gereden. De verantwoordelijken letten er wel op dat alles volgens de regels verloopt en er zeker geen “beulswerk” aan te pas komt dat aanstoot zou kunnen geven.
Toch zijn er nog steeds mensen die opkomen tegen het gebruik van een dode gans. Zij prijzen een kunstgans aan. Wij laten zo iemand aan het woord. Anderzijds kunnen de gansrijders zelf zich niet inbeelden dat er een nepgans aan de galg komt. Ook zij krijgen de gelegenheid om hun stelling te verdedigen. Ook u kan uw stem laten horen via onze pollvraag en reageer desnoods om uw mening kracht bij te zetten. Wat denk je van zo’n kunstgans bij het gansrijden?

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.