Vrouwen veilig, voor eeuwig en altijd

Het commissariaat van de lokale politie Brasschaat kleurt oranje

BRASSCHAAT – Van 25 november tot 10 december wordt opgeroepen om overheidsgebouwen en andere symbolische gebouwen oranje te verlichten, om de campagne ‘Vrouwen veilig, voor eeuwig en altijd’ te onderschrijven. Sinds donderdagavond wordt het commissariaat van de politie Brasschaat oranje verlicht. Met deze symbolische daad schaart de lokale politie Brasschaat, achter de wereldwijde campagne ‘Orange the World’ van de Verenigde Naties, om geweld tegen vrouwen uit te bannen. Intrafamiliaal geweld is een prioriteit in het huidige zonaal veiligheidsplan van de politie.

Om geweld tegen vrouwen en meisjes een halt toe te roepen, organiseren De Verenigde Naties jaarlijks de campagne ‘Orange the world’, van 25 november – de Internationale dag van de uitbanning van geweld tegen vrouwen – tot 10 december, de Internationale dag van de rechten van de mens.
In deze periode staat de kleur oranje centraal en hebben overheden, ngo’s,… wereldwijd extra aandacht voor geweld tegen vrouwen.

De lokale politie Brasschaat noteerde in 2023 al meer dan 250 aangiftes van huiselijk – of seksueel geweld. De cijfers tonen aan dat vooral vrouwen hiervan slachtoffer zijn. We plaatsen hierbij wel de belangrijke kanttekening dat er nog steeds een groot taboe rust op geweld tegen mannen binnen relaties. Door het politiecommissariaat oranje te verlichten, schaart de politiezone zich achter de wereldwijde oproep van de VN om geweld tegen vrouwen te stoppen.
Ben je het slachtoffer van partnergeweld of maak je je zorgen over een slachtoffer of merk je dat je soms over je grenzen gaat? Wil je dat dit stopt? Contacteer dan hulplijn1712. Professionele hulpverleners zoeken samen met jou een oplossing. Als slachtoffer van seksueel geweld (M/V/X) kan je ook 7 dagen op 7, fysiek, telefonisch en per mail, terecht bij het Zorgcentrum na Seksueel Geweld, meer info op zsg.belgium.be/nl/contact.
Bij dringende of levensbedreigende situaties: bel het noodnummer101!
Meer info over de VN-campagne ‘Orange the World’: Orange the World | UN Women –Headquarters

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *