De warme zomer betekent drukke tijden voor de brandtoren op de Kalmthoutse Heide. Die is in deze droge en hete periode permanent bemand. Sinds dit jaar rekent het Agentschap voor Natuur en Bos hiervoor op vrijwilligers. Ze worden opgeleid en krijgen een kleine vergoeding. Eén element in de opleiding is de valbeveiliging. Een twintigtal vrijwilligers zal zaterdag 8 augustus leren hoe ze de hoge toren veilig op en af kunnen klimmen en hoe zo’n valbeveiliging precies werkt.
Brandgevoeligheid wordt uitgedrukt in verschillende fasen met elk een kleur: groen, geel, oranje en rood. Vanaf fase geel (nu van kracht in Antwerpen en Limburg), moet de brandtoren permanent bemand worden en is het belangrijk dat het kleinste vuurtje zo snel mogelijk wordt opgemerkt. Dergelijk werk is arbeidsintensief, maar zeer belangrijk. In de Kalmthoutse Heide zijn sinds dit jaar een dertigtal vrijwilligers actief op de toren. Zij volgen een speciale opleiding voor dit risicovol werk.
Veiligheid is voor het Agentschap voor Natuur en Bos van cruciaal belang. Het bemannen van een brandtoren is een risicovolle activiteit en dus wordt er altijd met vier elementen rekening gehouden. Er gebeurt een grondige risico analyse, het materiaal is degelijk en gekeurd, het werk wordt door meer dan één persoon uitgevoerd tenzij er een goed alternatief is én er is een degelijke opleiding. Die opleiding wordt deels door de brandweer uitgevoerd, deel door Inverde, het opleidings- en expertisecentrum binnen het Agentschap voor Natuur en Bos.
Na de opleiding krijgen de vrijwilligers een praktische proef en theorietest. Belangrijkste punt is het overlopen van de risico’s bij het werken op hoogte. “Veel vrijwilligers schrikken als ze horen dat onwel worden tijdens de beklimming, ondanks de gebruikte valbeveiliging, toch fataal kan aflopen door circulair falen,” zegt Yves de Roder, lesgever bij Inverde, “de mens heeft namelijk geen lichamelijke noodprocedure in zich wanneer ze verticaal het bewustzijn verliezen. Na de cursus kunnen ze dit toch een pak veiliger doen, en begrijpen ze het nut van een telefoonprocedure met de brandweer.”
Info: 0499/86.51.58