Voorlopig nog geen fabriek voor CO2 in de haven

2016 wordt een jaar van innovatie voor Bayer in het algemeen en voor de zelfstandige onderneming die de afdeling MaterialScience dan zal worden. Antwerpen behoort hier toe. Een naam moet nog worden gevonden maar het bedrijf start alvast in het Duitse Dormagen de eerste fabriek voor de verwerking van koolstofdioxide (CO2).
“Daar zal samengewerkt worden met een energiebedrijf dat voldoende van het broeikasgas voortbrengt”, aldus Ulrich Liman, hoofd innovatie bij de afdeling die nu nog MaterialScience heet. Om te beginnen mikt het nieuwe bedrijf in Dormagen op een productie  van 5000 ton.  Door het gebruik van koolstofdioxide kan in Polyurethaan de aanwending van 80% petroleum tot 60% teruggebracht worden.

Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het moederbedrijf kwam het Bayer-luchtschip ook naar Antwerpen. Het opereerde vanuit het vliegveld van Hoevenen.
Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het moederbedrijf kwam het Bayer-luchtschip ook naar Antwerpen. Het opereerde vanuit het vliegveld van Hoevenen.

Antwerpen en andere mogelijke vestigingsplaatsen moeten nog afwachten voor zo’n fabriek. Voornaamste vereiste is de aanwezigheid en mogelijke opslag van belangrijke voorraden CO2 in de nabijheid. Dit wil niet zeggen dat geen ander bedrijf het initiatief kan nemen, want Bayer wil best samenwerken met ondernemingen die de licentie kopen en een eigen productie van de nieuwe grondstoffen willen opzetten.
Bayer Antwerpen heeft vandaag een totale productiecapaciteit van om en bij één miljoen ton. 95% van deze producten is bestemd voor export, voornamelijk naar andere EU-landen. De omzet van Bayer Antwerpen in 2013 bedroeg 1,1 miljard euro en kwam daarmee lichtjes uit boven de omzet van het jaar ervoor.
De gedaalde vraag naar polycarbonaat in 2013 werd grotendeels gecompenseerd door een verhoogde vraag naar aniline en polyether. Tijdens de eerste 9 maanden van 2014 zag het bedrijf, waar 840 mensen werken, de vraag naar alle producten opnieuw aantrekken. Staf De Lie

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder