VOC ontfermt zich over illegaal gekweekt dier


Witte neusbeer uit boomtoppen gehaald

Kapellen – Het VOC, Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren, in Kapellen kreeg er maandag een opvallende gast bij : een witte neusbeer. Het is voor het eerst in het 17-jarige bestaan van het VOC dat er en witte neusbeer wordt binnen gebracht.
“Zondagnamiddag werd de politie van Schilde opgeroepen. Wandelaars meenden in een boom een witte buidelrat gezien te hebben. Omdat het dier al vrij hoog in de boom was geklommen, werd de brandweer opgeroepen. Ook de brandweerlui slaagden er niet in om het dier uit de boom te plukken. Het was ondertussen al ruim 16 meter hoog geklommen. Er zat niets anders op dan een veearts ter plaatse te brengen. De dierenarts werd gevraagd om het dier in slaap te schieten. Zo gebeurde ook, waarna het verdoofde dier veilig naar beneden kon worden gebracht”, legt Marcel Peeters van het VOC uit.

“Het werd de dierenarts meteen duidelijk dat het niet ging om een witte buidelrat, wel om een witte neusbeer. Het is een gekweekt vrouwtje, nog een erg jong dier. De lichte kleur maakt duidelijk dat het om een gekweekt exemplaar gaat. Normaal is een witte neusbeer te herkennen aan zijn lange, flexibele snuit en de lange slanke staart. In het wild is het dier grijsbruin van kleur met witte delen op de armen, de snuit, de kin en de keel”, geeft Marcel Peeters mee.

“We gaan nu de dierenpolitie inschakelen, want het is in ons land strikt verboden om witte neusberen te houden of te kweken. Ondertussen blijft het dier bij ons. De kans is reëel dat het parket de witte neusbeer in het VOC laat. Als dat zo is, gaan we op zoek naar een adoptiegezin. Dat kan niet in ons land gevonden worden, maar in Nederland is het wel toegelaten om deze dieren te houden en er mee te kweken. Daarom kijken we voor een adoptiegezin naar onze noorderburen”, aldus nog Marcel Peeters. Ondertussen is de politie is nog steeds op zoek naar de eigenaar van het dier.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *