Vijfling geboren in het Pito te Stabroek

In het Pito te Stabroek werd een vijfling geboren. Meestal krijgt een ooi 2 of 3 lammetjes maar dit is zeer uitzonderlijk. 

“In de 12 jaar dat ik hier les geef heb ik dat nog nooit meegemaakt”, begint leerkracht Susanne Vos te vertellen. “De ooi was al enkele dagen aan het werken, en normaal lammert ze als ze in arbeid is binnen de paar uren. Ze heeft wel afgezien en we hebben haar even moeten helpen.”, legt Susanne uit. De leerlingen dierenzorg waren nog volop bezig met de verzorging toen we een foto gingen nemen. Er werd in het oog gehouden of ze allemaal biest kregen maar voor de zekerheid werd er nog wat kunstbiest bijgegeven.

Er werd kunstbiest bijgegegeven aan de lammetjes

Bij een meerling zijn de lammetjes over het algemeen wat kleiner maar dat is niet het geval. Na de weging bleek dat er zelfs een lam bij was van 4,7 kg, twee van tegen de 4 kg en het kleintste van amper 1,5 kg ligt nog even onder de lamp en moet extra gevolgd worden. “Zo’n vijfling vraagt wel extra werk omdat ze met de fles bij gevoederd moeten worden en dat om de vier uur.”, vertelt Susanne. 

Even wegen

In de ultramoderne schapenstal van het Pito staan bijna 40 ooien van het ras swifter. Er werd voor dat ras gekozen omdat ze zeer vruchtbaar zijn en gemakkelijk in de omgang. Het eerste lammetje werd geboren op 1 februari. Er zaten ook 2 zwartbles ooien in de boxen, dat viel uiteraard op. “Vorig jaar werd deze zwarte ooi gedekt door een witte ram, maar onlangs kocht de school een zwartblesram om een zuiver ras te kweken”, legt Ludo Hendrickx uit. 

Lesgeefster Susanne Vos is ondervoorzitter van de vereniging voor schapenhouders Antwerpen van de Landelijke Gilde. “Donderdagavond is er een online studieavond voor onze leden. Ik heb er voor gezorgd dat de leerlingen van de derde graad deze ook kunnen bijwonen. Dan leren ze nog iets extra bij”, aldus Vos. 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *