Vierde achterkleinkind op 101ste verjaardag van Paulina Haast

Pauline-Haast-101
In het Ekerse RVT Sint Vincentius is de 101ste verjaardag gevierd van Paulina Haast. Ze werd geboren naast café Huis Ten Halve in het ondertussen al lang verdwenen polderdorp Wilmarsdonk. Op de dag van haar 101ste verjaardag werd ’s nachts haar vierde achterkleinkind Mia geboren. “Een geschenk dat ik dit nog mocht meemaken” zegt Paulina.
Ondanks haar respectabele leeftijd is Paulina een spraakwaterval. “Ik heb twee oorlogen meegemaakt, maar van de eerste weet ik niet veel meer en de tweede wil ik snel vergeten. Als kind ging ik ravotten aan de Tarzanpoort en moet anderhalf uur stappen om naar school te gaan. In beweging blijven is blijkbaar goed voor de gezondheid” lacht Paulina die nog veel herinneringen heeft aan haar geboortedorp Wilmarsdonk. “We woonden naast de bekende café Huis Ten Halve waar bijna heel Wilmarsdonk over de vloer kwam. Het dorp was een hechte gemeenschap waar iedereen elkaar kende en aansprak. Als jong meisje moest je niet veel uitsteken of je ouders waren snel op de hoogte. In de velden en bossen spelen was onze geliefde bezigheid. Tegenwoordig moeten ze een buitenspeeldag houden om jongeren buiten te krijgen. In mijn jeugd moesten onze ouders ons ’s avonds buiten komen zoeken”.
Onteigening
Begin de jaren zestig, toen het polderdorp moest verdwijnen voor de uitbreiding van de Antwerpse haven, vertrok Paulina als een van de eerste plaatselijke bewoners en ging in Ekeren wonen. “Het bericht van de onteigening zat er al lang aan te komen en daarom kozen we het zekere voor het onzekere, hebben de onteigeningsvergoeding aangenomen, en zijn tijdig vertrokken. Voor de meeste inwoners waren de onteigeningen een dramatische gebeurtenis met een lange periode van onzekerheid. Vandaag zijn wij oud-polderbewoners zonder tastbaar verleden. Iemand anders kan steeds terugkeren naar zijn geboortedorp. Voor ons is dat onmogelijk. Ons vroegere dorp Wilmarsdonk zit onder meters opgespoten grond waarop nu fabrieken staan”.
Recept
Samen met haar man kreeg ze vier kinderen die op hun beurt zorgden voor vier kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Sinds 1982 is Paulina weduwe en begin 2001 trok ze naar het Ekerse RVT. Haar recept om oud te worden is simpel. “Na wat wij onteigende polderbewoners allemaal hebben meegemaakt, heb ik geleerd om me niets meer aan te trekken en te genieten van elke dag die mij nog gegeven wordt. Dan ben je plots oud zonder het zelf te beseffen”. Voor haar verjaardag kreeg Paulina bezoek van de Ekerse districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA) die haar, vanwege het district Ekeren, bloemen overhandigde en wensen van het koningspaar. “Is dat nu nog van de oude koning of al van de nieuwe” vroeg Paulina lachend. Ze is nog in goede gezondheid en kijkt er telkens naar uit om het nieuw nummers van ons magazine te lezen van voor naar achter.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder