Vernieuwd centrum feestelijk in gebruik genomen 
In Ekeren steken de centrumstraten Kloosterstraat, Dorpstraat en Blarenstraat in een nieuw kleedje. En dat vraagt natuurlijk om een feestelijke en, letterlijke hoogstaande, inhuldiging. Het feestelijke was de jaarlijkse dorpsdag en de hoogstaande inhuldiging gebeurde op een hoogte van 50 meter. De werken hebben 3,4 miljoen euro gekost verdeeld over de stad, het Vlaams Gewest en het district.
Begin 2017 ging de heraanleg van de Kloosterstraat, Dorpstraat en Blarenstraat, in het centrum van Ekeren, van start en begin april werden alle straten terug open gesteld voor het verkeer. Zowel de straten als de riolering zijn vernieuwd. “De Kloosterstraat telt twee scholen en de Driehoekstraat één. Wat enkele jaren geleden begon als plannen om de schoolomgeving er te verbeteren groeide uit tot een volledige aanpak van het centrum. De tijdelijke parking is het Hagelkruispark blijft nog even liggen en de blauwe zone van het centrum is uitgebreid. Dat moet er voor zorgen dat de parkeercapaciteit beter wordt gebruikt” zegt districtsschepen voor openbare werken Ludo Van Reusel (N-VA). “Omwille van de aanslepende wegeniswerken hebben onze handelaars een moeilijke periode achter de rug. Gelukkig is dat allemaal voorbij en kunnen we onze klanten weer voor 100 procent ontvangen. We kijken hoopvol naar de toekomst”, zegt Rik Bossuyt voorzitter van Ekeren Winkeldorp.
Uniek overzicht
Tijdens een ontbijtreceptie werd het lintje officieel doorgeknipt. Daarna trok het gezelschap naar een Sky-Watch, een platform waarmee 24 personen naar een hoogte van 50 meter gebracht werden. Daar kregen ze een uniek overzicht van alle uitgevoerde werken. Honderden aanwezigen kregen een koffiekoek, met een gepast drankje, aangeboden door het district. Voor de opening was Antwerps schepen Koen Kennis (N-VA) naar Ekeren afgezakt. “Deze werken zijn een mooi voorbeeld van wat er in de districten kan gebeuren en een bewijs dat er niet enkel in het stadscentrum wordt gewerkt. Met ongeveer 10 miljoen euro aan investeringen, tijdens deze legislatuur, zit Ekeren op hetzelfde niveau dan veel grotere Antwerpse districten”. Districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA) ziet de werken als een belangrijk onderdeel van de inhaalbeweging die het district uitvoert. “Tot vijf jaar geleden gebeurde er nog nauwelijks werken en daarom hebben we deze legislatuur een versnelling hoger geschakeld. Na het nieuwe Kristus Koningplein zit het centrum volledig in een nieuw kleedje”. De reacties over de heraanleg zijn overwegend positief maar de nieuwe verkeersafwikkeling, met eenrichtingsverkeer in het eerste deel van de Dorpstraat, krijgt minder bijval. “Men heeft van de Driehoekstraat een snelweg gemaakt. Ook alle openbaar vervoer moet langs daar en dat zorgt soms voor gevaarlijke toestanden. Ik begrijp nog altijd niet waarom men deze wijziging heeft doorgevoerd” zegt inwoners Jos Van Thilo.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *