Verkiezingsprimeur in Stabroek

In 2 Stabroekse stembureaus wordt het elektronisch aanstippen van de aan- en afwezige kiezers uitgetest bij de verkiezingen op zondag 25 mei.  Dit moet op termijn het handmatig aanstippen vervangen.In België geldt de stemplicht en dan moet elke stemgerechtigde Belg verplicht langs het stemhokje passeren. In elk stembureel worden de aan- en afwezige kiezers aangeduid op een kiezerslijst. Dit gebeurde tot nu toe handmatig. De Federale Overheidsdienst Binnenlands Zaken heeft voor de registratie van aan- of afwezige kiezers een softwaretoepassing ontwikkeld. Deze toepassing werd voor de eerste maal uitgetest in Sint-Pieters-Woluwe bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Nu heeft de FOD Binnenlandse Zaken deze software beschikbaar gesteld voor andere gemeenten. Enkel Stabroek, Knokke-Heist en Schaarbeek zijn op dit aanbod ingegaan. Onze gemeente bouwt daarmee verder aan de automatisering van de kiesverrichtingen.

De nieuwe software werkt volledig onafhankelijk van het stemsysteem in het kiesbureel. Daardoor kan er op geen enkele wijze een verbinding worden gemaakt tussen de registratie van de kiezers en de uitgebrachte stemmen. Op een afzonderlijke computer zal een verkiezingsmedewerker de aanwezige kiezer valideren aan de hand van zijn/haar e-ID of met het oproepingsnummer/naam in geval er met een volmacht wordt gestemd. Door deze validatie kan op het einde van de verkiezingsdag automatisch een lijst van de aan- en afwezige kiezers worden aangemaakt. Het hoofdbureau Stabroek benadrukt dat deze test in geen geval het stemproces in de 2 stembureaus zal vertragen en kijkt met vertrouwen de primeur tegemoet. Na afloop zal het hoofdbureau een evaluatie opmaken en dit rapport overmaken aan de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken.

Stemcomputer testen
De inwoners van de gemeente kunnen vanaf dinsdagnamiddag 6 mei op 2 locaties de stemcomputer testen. Op de dienst burgerzaken gemeentehuis vanaf 6 mei vanaf 13.30 uur en in het bibfiliaal te Hoevenen, vanaf 6 mei vanaf 15 uur.
 
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *