Verkeersweken laten jongeren nadenken over veiliger verkeer

Van 15 tot 26 januari organiseert de lokale politie van Brasschaat een verkeersweek voor leerlingen van het secundair onderwijs in enkele Brasschaatse scholen. Zo wil ze jongeren bewuster maken van het verkeer en hen laten nadenken over veilig verkeersgedrag.
Het aanbod van de verkeersweken is afgestemd op de leeftijd van de jongeren. Zo is er voor leerlingen uit de eerste graad vooral aandacht voor fietsveiligheid en het herkennen van risico’s voor kwetsbare weggebruikers. Leerlingen uit de tweede graad leggen de Mobibrein-verkeersquiz af en krijgen informatie over de dode hoek en de risico’s van afleiding in het verkeer en voor de derde graad zijn er vormingspakketten over rijden onder invloed, het dragen van de gordel en snelheid. De Vlaamse stichting voor Verkeerskunde (VSV) komt ook langs in de scholen met een tuimelwagen waarin de leerlingen proefondervindelijk kunnen ervaren waarom de veiligheidsgordel zo belangrijk is.
Sinds begin 2017 biedt de VSV alle gemeenten, politiezones en scholengroepen in Vlaanderen de mogelijkheid om per graad een Verkeersweek te bestellen. De VSV baseert zich daarbij grotendeels op het succesvolle concept van de Mobibus. De gemeente, politiezone of scholengroep die de verkeersweek aanvraagt, staat in voor het opstellen van het weekschema en de praktische zaken, en draagt gedeeltelijk bij in de kosten. De politiezone Brasschaat start dit jaar met een aantal scholen maar de bedoeling is op termijn alle secundaire scholen aan bod te laten komen.
De Verkeersweken zijn een initiatief van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) en de Vlaamse overheid.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *