Veel volk per boot en een "nieuwe" oldtimer in boekendorp

Kris Dockx bij de oldtimer

Gelukkig dat de busboot er was om Lillo Boekendorp op zondag 14 juli  te “bevoorraden” met volk anders zou het maar een mager beestje geweest zijn. Sommige “standhouders” (zoals Wim Goossens en zijn vrouw) waren zelfs uit Antwerpen gekomen met de boot. “Die zat al van ’s morgens goed vol”, zei hij.  En dat bleef zo de hele dag. Wim en zijn echtgenote hielden het Landshuis open en het Commandeurshuis.
Initiatiefnemer Philip van Iersel hoopte dat er 3000 bezoekers zouden komen. Hij had 85 stands aangelokt. Daarbij was ook de kerk geopend. En wel met antieke boeken, afkomstig van een half dozijn antiquairs onder wie één vrouw.
Ook het Kruitmagazijn van Kris Dockx en zijn vrouw, was open. Kris pronkte met een schitterende oldtimer. Hij meldde daarover het volgende: “Zoals je weet steunt het Kruitmagazijn als theater op een drietal pijlers: 1 Streekgebonden verhalen en voorwerpen, 2 Het rariteitenkabinet Van Caesbeecke 3 De poesje van Lillo: een marionettentheater waarin we in 2016 ook de collectie van schouwburg Van Campen opnamen. 
Het rariteitenkabinet omvat eigenlijk de grootste collectie voorwerpen die we gebruiken. Van een guillotine tot de eerste auto die Van Caesbeecke als rondtrekkende kermisgast gebruikte.
Deze notoire oplichter, voorloper van dr. Spitser, was van alle markten thuis maar specialiseerde zich in ‘geneeskunde op de foor’, was begrafenisondernemer, deed in louche verzekeringen, stond als deserteur te boek (14-18), was vennoot in de roemruchte ‘Compagnie de Fabrication de Mannequins d’Anvers’ gevestigd aan de Groenplaats te Antwerpen, had een firma in koloniale waren: Compagnie Africaine de Commerce, had een patent op een doodskist die vermeed dat je alsnog levend begraven werd bij schijndood en beweerde te beschikken over de originele kist van Sneeuwwitje. 
Het merendeel van deze activiteiten ontplooide hij op kermissen en foren.
Zijn allereerste auto: een Peugeot uit 1927 hebben we terug gevonden via een internationale website die oldtimerliefhebbers samenbrengt.  Documenten uit het Cabinet Van Caesbeecke vermelden deze wagen als de wagen welke ingeschreven stond op de hoger vermelde firma in koloniale waren.
Het is een fijne aanwinst voor de unieke collectie van het Kruitmagazijn.
Het is de bedoeling van Kris om dit unieke exemplaar geregeld ten toon te stellen. En ongetwijfeld een mooie aanwinst voor Lillo en het Kruithuis. (sdl)
 
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *