Unieke kunstwerken als relatiegeschenk

vlnr. schepen Liesbeth Bardyn, burgemeester Rik Frans, kunstenaar Hans Van Hees,
schepen Veerle Nonneman en kunstenaar Marc Jacops

De gemeente Stabroek gaf kunstenaar en grafisch ontwerper Hans Van Hees uit Zandhoven voor de tweede keer de opdracht om een kunstwerk te ontwerpen. Dit dient als relatiegeschenk om uit te reiken aan verdienstelijke personen of bezoekers, verenigingen, bedrijven uit het buitenland. 

In 2017 maakte Van Hees een box met 10 mooie tekeningen van kenmerkende locaties uit de gemeente. Nu was het tijd voor iets nieuws en besliste de gemeente om terug in zee te gaan met Van Hees. Hij heeft ondertussen een fijne band met de gemeente opgebouwd. Hans ontwierp eerder al de Gulden Garve, een beeldje dat uitgereikt wordt aan inwoners van de gemeente die Stabroek mee op de kaart zetten. Daarnaast maakte hij een vernieuwde lay-out van het logo van de gemeente Stabroek.

Van Hees kreeg de opdracht om beeldhouwwerken die in de gemeente staan te gebruiken in een nieuw object. De buste van Marten Melsen, een beeld van Pol Van Esbroeck, die aan het gemeentehuis staat werd gekozen. Ook het beeld dat op de Rotonde staat in Hoevenen van Guy Janssen sprong in het oog. Vervolgens mocht zeker de Knikkeraar van kunstenaar Hans Hermes niet ontbreken en tenslotte ‘De Maaier’, van Rik Sauter, dat Erik Simons herwerkte tot een beeldhouwwerk dat je kan vinden in de voortuin van het gemeentehuis.

Steendruk
Van Hees wilde dit keer werken met een oudere techniek, het steendrukken. Dat is geen eenvoudige techniek die bijna niet meer gebruikt wordt. Na wat zoeken kwam hij terecht in het Steendrukmuseum in het Nederlandse Valkenswaard. Daar het museum door corona moest sluiten, hadden ze tijd om de werkjes te drukken. Hans moest de tekeningen maken op een Franse steen met een vet potlood. Daarna werd de steen op een speciale manier bewerkt om er litho’s van te kunnen maken. Het werden 25 genummerde afdrukken van elk beeldhouwwerk, gemaakt op speciaal papier. Creatief als hij is, heeft Van Hees er dan nog een 3D-touch aan gegeven. Zo werd er bijvoorbeeld bij de Knikkeraar een acryl latje geplaatst met enkele knikkers op en bij de Maaier echte korenaren van de molen van Pulderbos. Hans riep de hulp in van zijn vriend en kunstenaar Marc Jacops voor de technische ondersteuning. Het resultaat mag er zijn, het werden 4 mooie creaties, echte pieces Uniques, gepresenteerd in een mooie doos. 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *