Unieke kruisweg in Sint-Laurentiuskerk

Op de foto Lut Crève, gebedsleidster, en Hugo Van den Bergh, voorzitter Kerkfabriek

EKEREN – Een uitzonderlijke gebeurtenis op Goede Vrijdag, 15 april : de kruisweg uit de oorspronkelijke Sint-Laurentiuskerk van het verdwenen Wilmarsdonk zal te zien zijn in de kerk op Schoonbroek. Het betreft 14 schilderijen die normaliter bewaard worden in de sacristie maar die enkel op 15 april 2022 in de openbaarheid zullen te bewonderen zijn.

Toen de Wilmarsdonkse kerk in de jaren 60 werd afgebroken, verhuisden de schilderijen naar Ekeren. Bij de bouw van de nieuwe Sint-Laurentiuskerk op Schoonbroek (1980) werd géén kruisweg gepland en bleven de 14 “staties” op een Ekerse zolder. Zij zagen opnieuw het daglicht bij de expo “Terug naar Wilmarsdonk” in 2018 en bleven sindsdien in de kerk.
Op Goede Vrijdag zal gebedsleidster Lut Crève voorgaan in dienst te 15 uur. Ook in de Sint-Lambertuskerk (Centrum) en de Sint-Teresiakerk (Bunt) is er een kruisweg te 15 uur. Het is een traditioneel onderdeel van de voorbereiding op Pasen en een nabootsing van de lijdensweg van Christus vanaf het paleis van Pontius Pilatus tot en met zijn begrafenis, in de vorm van schilderijen of beeldhouwwerken. De gelovige is daarmee in staat om stil te staan bij de voornaamste gebeurtenissen van de lijdensweg aan de hand van de 14 kruiswegstaties (Latijn statio = halteplaats) zonder zelf in Jeruzalem de Via Dolorosa te doorlopen. (jdh)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *