Toetreding "Statiegeldalliantie"

 
 Dinsdag 20 februari was het gemeenteraad in Kapellen. CD&V had een bijkomend punt op de agendapunt geplaatst iv.m. toetreding tot de “Statiegeldalliantie”. Om dit punt extra in de verf te zetten kwam CD&V Kapellen op de gemeenteraad toe met een blauwe PMD zak, gevuld met enkele blikjes.
 
Uit de laatste cijfers van de Openbare Vlaamse Afvallenstoffenmaatschappij (OVAM) blijkt dat de hoeveelheid zwerfvuil met maar liefst 40 procent is gestegen ten opzichte van het jaar 2013. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) wil tegen 2022 de hoeveelheid zwerfvuil met 20 procent doen dalen.Blijkt dat de toename van het zwerfvuil gepaard gaat met een daling van de hoeveelheid afval dat gedeponeerd wordt in vuilnisbakken. En dat het de gemeenten zijn die het grootste deel van de kosten dragen, in totaal ongeveer 176 miljoen euro of 94 procent van de totale kost. De overige kosten worden gedragen door Vlaamse agentschappen en waterwegbeheerders, terwijl de verpakkingindustrie via de zogenaamde “Indevuilbak-bijdrage” 2 procent van de kosten draagt.In 2015 werd 23.193 ton sluikstort opgeruimd. 40 procent daarvan bestaat uit drankverpakkingen.
Buiten het feit dat zwerfvuil bijzonder slecht is voor het milieu, kost het de gemeente jaarlijks heel wat geld om het zwerfvuil op te kuisen en een paar dagen later ligt het er opnieuw. Het heffen van statiegeld zou één van de middelen zijn om het sluikstorten tegen te gaan. Statiegeld is een klein bedrag dat wordt geheven bij aankoop van een product en dat wordt terugbetaald als de koper de verpakking van het product na gebruik terug inlevert. Het draagvlak hiervoor groeit.
Ondertussen hebben reeds 37 gemeenten zich verenigd in de zogenaamde “Statiegeldalliantie”. Het staat op de agenda van verscheidene gemeentebesturen .De “Statiegeldalliantie” hoopt op die manier een sterk signaal te geven aan de Vlaamse Overheid die in deze een beslissing dient te nemen.We vragen dan ook aan het gemeentebestuur van Kapellen om lid te worden van de “Statiegeldalliantie”, aldus Sonja Janssens, gemeenteraadslid.

De gemeente liet tijdens de gemeenteraad weten niet toe te treden tot de statiegeldalliantie.


 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

  1. Grappig om zien hoe de politici zich in zowat alle Vlaamse gemeenten in alle mogelijke bochten moeten wringen en het statiegeld de politieke partijen kleur doet bekennen.
    En hoe CD&V hier zijn gedacht niet krijgt…
    Maar de politieke partijen die tegen statiegeld hebben gestemd, zullen uiteindelijk toch het onderspit delven. Het staat in de sterren geschreven 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *