Toast Literair met junior journalistenwedstrijd te Putte

In vele Vlaamse gemeenten vond zondag morgen 22 januari  de tweede editie van “Toast Literair” plaats, het grootste taal- en leesfeest voor zowel de jeugd als de volwassenen.
Dit initiatief van Davidsfonds brengt heel wat deelnemers op de been. Davidsfonds afdeling Putte had i.s.m. De Putse Knipoog en de meisjeschiro hadden jeugdauteurs Wally De Doncker en Dirk Bracke uitgenodigd.
De Chirolokalen in de Partizanenstraat vulden dan ook met aandachtige luisteraars. De jongsten konden genieten van de vrolijke luchtige verhaaltjes van Wally De Doncker. Er werd gespeeld met woorden en geknutseld met zinnen waarbij Wally op veel interactie van de kinderen kon rekenen.
De ouderen werden dan mee genomen in de verhalen van Dirk Bracke. Muisstil werd het bij de aangrijpende getuigenissen van de schrijver over de zelfkant van de maatschappij  zoals straatbendes, drugs, jeugdinstellingen…. Nadien was er gelegenheid om vragen te stellen en dat werd dan ook veelvuldig gedaan.
Dirk Bracke en Wally De Doncker zijn vaste waarden in het literaire wereldje.  Sommige boeken van hen  zijn  zelfs vertaald in het Deens en Duits.

Junior Journalistenwedstrijd
Na een korte pauze werden de winnaars van de “Junior Journalistenwedstrijd” bekend gemaakt.
Aan de leerlingen van de school De Putse knipoog werd gevraagd een kort verhaal te schrijven. 100 kinderen haalden hun fantasie boven en schreven de meest uiteenlopende verhalen. Uiteindelijk werden Flo Mathyns en Koen Kockx, allebei leerlingen van het zesde leerjaar, uitgeroepen tot winnaars. Met enige  trots lazen zij hun bekroonde werk voor en kregen een boekenpakket van Davidsfonds.  Daarbij kreeg Koen nog een uitnodiging voor deelname aan de nationale wedstrijd.
Bracke en De Doncker waren verwonderd over het schrijverstalent van de elfjarigen.   Hadden wij hier te maken met twee jeugdschrijvers in spé?

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *