Thomas Vermaelen stopt met voetballen en wordt assistent bij Rode Duivels

Thomas Vermaelen in actie bij Vissel Kobe

STABROEK – De 36-jarige Thomas Vermaelen hangt zijn voetbalschoenen aan de haak. Na een fantastische voetbalcarrière bij Ajax, Arsenal, FC Barcelona, AS Roma en Vissel Kobe maakt hij nu tijd voor de volgende stap in zijn carrière, die van het trainerschap. De ex-profvoetballer uit Stabroek wordt de nieuwe assistent van Roberto Martinez bij de Rode Duivels.

Vijftien jaar oud was Thomas, toen hij Stabroek verliet voor een grote voetbalcarrière. De voetballer speelde voor het toenmalige Germinal Ekeren en kreeg de kans om bij Ajax Amsterdam zijn droom waar te maken. Thomas zette grote stappen bij de jeugd en in 2004 debuteerde hij bij de eerste ploeg van Ajax. De profcarrière werd gelanceerd. 5 jaar later vertrok hij als kapitein (en met één landstitel, twee bekers en drie supercups) naar Londen.

In 2009 vindt de volgende stap in de carrière van Vermaelen plaats. Een transfer naar Arsenal in Londen. In zijn eerste competitiematch is hij al onmiddellijk bepalend met een goal en een topprestatie. In zijn eerste jaar staat hij ook in de Ploeg van het Jaar in Engeland. Ook wordt hij de grote favoriet van vele fans bij de Gunners, dat levert hem een bijnaam op: The Verminator. In 2014 verlaat Vermaelen de Londense ploeg, alweer als kapitein, en met de FA Cup op zijn erelijst.

Hij verlaat Arsenal niet zomaar. In 2014 realiseert hij de droom van elke topvoetballer. Een transfer naar FC Barcelona, waar hij met sterren zoals Lionel Messi, Luis Suarez en Neymar op het veld staat. Hij wint er de Champions League, vier landstitels en drie keer de Spaanse beker. Helaas heeft hij daar niet veel inbreng in gehad. Vermaelen is regelmatig geblesseerd en speelt niet veel. Toch kon hij op de weinige momenten zijn waarde tonen.

Na een uitleenbeurt bij het Italiaanse AS Roma vertrekt hij in 2019 bij FC Barcelona om uit Europa te trekken. Het Japanse Vissel Kobe, waar hij bij Andres Iniesta speelt, wordt zijn eindstation. Daar wint hij de Japanse beker en de Supercup. Vermaelen was tussendoor ook een vaste waarde voor de Rode Duivels. Op het laatste EK in 2021 liet de verdediger uit Stabroek voor een laatste keer zien hoe belangrijk hij was.

In november 2021 liet Vissel Kobe weten het contract van de Verminator niet te verlengen. Dat betekende voor Vermaelen het einde van zijn profvoetballerscarrière. Al heeft de Stabroekenaar al onmiddellijk een nieuwe job, Assistent-Coach bij de Rode Duivels. Naast Roberto Martinez zal hij dus orders moeten geven aan zijn ex-ploegmaats. Een eerste stap richting een hopelijk even mooie trainerscarrière als die van profvoetballer.

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder