Tentoonstelling ‘Boerenwijsheid! Leren op school – Leren op de boerderij

In Essen combineer je op Erfgoeddag drie activiteiten. In de kerk van het College Essen staat op zaterdag en zondag de tentoonstelling ‘Boerenwijsheid! Leren op school – Leren op de boerderij’ van Erfgoed Voorkempen over het dagelijks leven van schoolkinderen in de Kempen tussen 1920 en 1960. Deze reizende tentoonstelling wordt vervolledigd met een luik specifiek  over Essense scholen door gemeente Essen en de werkgroep Erfgoeddag Essen. Onder de titel ‘Wat heb je vandaag op school geleerd?’ ontdek je schoolherinneringen en klasfoto’s uit Essen. Op zondag 24 april kan je tussen het Karrenmuseum en de tentoonstelling heen-en-weer met de huifkar. ‘De Karavaan’ aan het Karrenmuseum neemt je mee naar een bijzonder stukje schoolerfgoed: de schoolplaat! Niet zomaar een schoolplaat, maar eentje die je zelf van a tot z maakt.

Leren op school of leren op de boerderij?

Erfgoed Voorkempen, de erfgoedcel waarbij gemeente Essen is aangesloten, maakte de verbinding van het thema onderwijs met het regionale agrarische erfgoed. Naar school gaan in de Kempen was een eeuw geleden een heel andere ervaring dan vandaag. De meeste kinderen gingen naar dorpsschooltjes. Het waren enkele uitverkorenen die naar een college konden gaan. Ook op het veld en het erf werd onderwezen. Denk maar aan het veld ploegen of brood bakken. Mensen moesten zelfvoorzienend en handig zijn. Kempens Landschap stelt voor de gelegenheid de kerk van het College van Essen ter beschikking voor de expo. Nadien verhuist die naar de Rommeshoef voor de Erfgoedweek voor scholen. Leerlingen krijgen die week demonstraties over de hondenkar, ploegen met paarden en rietdekken. De tentoonstelling is nadien beschikbaar voor uitlening bij Erfgoed Voorkempen.

Wat heb je vandaag op school geleerd?

Gemeente Essen en de werkgroep Erfgoeddag Essen brachten de geschiedenis van de Essense scholen in kaart en tonen je het resultaat op Erfgoeddag. Wie aan schoolherinneringen denkt, denkt ook aan klasfoto’s: bekijk de binnengebrachte foto’s en probeer bekende gezichten te ontdekken.

Kerk van het College Essen, Rouwmoer 7, 2910 Essen. Zaterdag 23 april van 13.00 tot 17.00 u en zondag 24 april van 13.00 tot 17.00 u.

De Karavaan

Voor een gezellige zomerbar en een creatieve workshop kan je tijdens Erfgoeddag op het  Karrenmuseum terecht. Vanaf tien uur bezoek je het museum gratis. In de namiddag vertrekt ‘De Karavaan’ en reis je langs verschillende ateliers: de touwslagerij, de wagenmakerij en het ‘Recycle Atelier’.

Hier kan je met het hele gezin creatief aan de slag gaan en neem je een authentieke, handgemaakte schoolplaat mee naar huis. Voor deze workshop reserveer je een plekje via de website van het Karrenmuseum.  Ook zonder reservatie valt er heel de dag van alles te beleven. Zo kan je met mini-touwmachientjes kleurrijke armbandjes draaien of houten stempels maken.

Het Karrenmuseum: Moerkantsebaan 52, 2910 Essen. Zondag 24 april, van 13.00 tot 17.00 u.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder