Een groepje Lillonaren en anderen, die haast wijdingvolle gebaren en balletbewegingen maken onder de bomen van het Kazerneplein in Lillo. Een vreemd gezicht dat je sinds enkele weken iedere woensdagavond kunt beleven.
‘Tai Chi, de ‘zachte kracht’, zegt Nicole van taveerne ’t Pleintje die al de hele sessie heeft gevolgd maar er woensdag 22 juli niet bij was. ‘Dit is geen vechtsport maar een vorm van vechtkunst’, legt Benji Aerts, de sportpromotor van het Polderdistrict uit. Hij bracht het initiatief van Sporting Antwerpen naar Lillo omdat dit minieme vestingdorpje minder in aanmerking komt voor andere en grotere sportieve plannen.
Het begon in de zomervakantie. De eerste keer waren er negen deelnemers. De tweede keer elf. De derde keer nog enkelen meer en nu, voor de vierde keer: tien. De meeste Lillonaren doen mee. Eén enkele buitenstaander. Een Nederlander uit Bath en een Borgerhoutenaar.
Gratis voor iedereen
Elke woensdag om half zeven gaat dit door tot 27 augustus. Iedereen mag gratis meedoen. Ook in de Molengeest, het bejaardendorp van Berendrecht wordt trouwens al langer Tai Chi gegeven.
“Meester” Marc Wens (60) uit Hoevenen: ‘Iedereen kan direct aansluiten: je komt op het plein en start met de gebaren en lichaamsbewegingen die ik voordoe. Het wordt een geleidelijke opbouw naar grotere bewegingen”, legt hij uit. ‘Gevechtskunst is langzaam bewegen met diepe in – en uitademingen. Gecontroleerde gebaren, die je aanleert voor de overgang naar de bliksemsnelle gevechtssport. Op de tippen van je voeten lopen zoals een balletdanseres. Je hoort niets, tenzij de rustige Chinese muziek in de achtergrond.
Marc Wens leerde het van een Chinees die bij hem werkte. Direct geboeid. Samen trainden ze drie jaar. En nog steeds leer je bij. Jos Van Aerde, de rasechte Lillonaar, deed van stonde af mee. Een gespierde atleet van wie je niet zou denken dat hij pastoorsachtige gebaren zou gaan maken op het grasveld voor zijn deur. Zijn vrouw Karine zit op de bank vlakbij het ‘oefenterrein’. Zij heeft artrose en neemt het groepje in ogenschouw. Marijke van Willem, de Lillose fotograaf, is wel van de partij. Zij tackelt de anderen. Auguste, met 13 maanden de jongste Lillonaar, is er ook bij. Later wordt hij ongetwijfeld een onvervaarde Tajsjieder. Wie doet het hem na? Maar voorlopig zit het kind nog in het rolstoeltje dat door zijn oma wordt voortgeduwd. Staf De Lie