Stafort brengt met ‘Fortengolf’ heel de Fortengordel samen

Tom Callens, zaakvoerder van Stafort, bij de plek waar de minigolf zal worden aangelegd


STABROEK – Het outdoor eventbedrijf Stafort ontwaakt uit zijn coronaslaap en heeft grootse plannen. Zaakvoerder Tom Callens, die lid is van de fortengordelgemeenschap, wil de hele fortengordel samenbrengen in een gloednieuw minigolfterrein van achttien holes. Naast het recreatieve aspect is de historische en culturele invulling een belangrijke meerwaarde.

Dankzij corona heeft Stafort er een klein sabbatjaar opzitten. Die rustige periode zette de ondernemer in Tom Callens aan het denken. De lockdowns hebben de mens doen beseffen dat de eigen streek best leuk is om te vertoeven. Daar wil Tom volledig op inzetten met een minigolf van 18 holes. Een ‘fortengolf’ die de volledige fortengordel van Antwerpen representeert.
“Het afgelopen jaar heb ik zitten nadenken welke rol Stafort en Stabroek kan spelen in de toekomst.”, vertelt zaakvoerder Tom Callens. “De coronacrisis heeft ons de eigen streek leren appreciëren. Ik denk dat daar bepaalde accenten van gaan blijven en daarom moeten we ervoor zorgen om onze streek bezienswaardig te maken. Vroeger speelden we hier alleen paintball, maar dat is al lang niet meer het geval.”
Uit die brainstorm kwam een minigolf. “Het is een activiteit met een breed doelpubliek, je hebt er geen voorkennis voor nodig en het is voor jong en oud.”, weet Tom. Naast het recreatieve is er ook een historisch aspect. “Het culturele, educatieve luik is heel belangrijk. We willen de volledige geschiedenis van de fortengordel brengen in het minigolf en daarom is het ook heel interessant voor scholen die met dat deel van de geschiedenis bezig zijn.”
Het wordt dus een ‘fortengolf’. “Elke hole beschrijft het verhaal over een fort of een oorlogsgebeuren. Voornamelijk over Wereldoorlog I, aangezien Stafort ook een pantserfort is die voor die oorlog gebruikt is. Het museumfort van Liezele is al geïnteresseerd, maar we kijken ook verder naar oudere forten zoals het Fort van Lillo of Fort Liefkenshoek uit de Spaanse periode en natuurlijk mag het ‘oerfort’, Het Steen, niet ontbreken.”
Niet alleen forten krijgen een hole, ook andere, historische karakters krijgen de aandacht. Tom Callens: “Het Mastenbos, met alle loopgraven, is een interessant gegeven. Het kanon van Dikke Bertha zit al een tijdje in mijn hoofd en ook Breendonk kunnen we erin opnemen. Daarnaast is er ook nog de dodendraad of het oorlogsgeweld. Het is zeker geen probleem om aan achttien holes te geraken en ik wil dan ook alle partijen die belang hebben met de oorlogsgeschiedenis hierin betrekken.”

Toeristische dienst en onthaalpoort
Bij die minigolf wil Tom Callens een toeristische dienst installeren. “Aan het minigolfterrein hebben we al een parking en een infrastructuur met zonnepanelen. Een extra gebouw is dus niet nodig en ook de gemeente vindt dit een goed idee.” Aan die dienst kan je dan een golfstick huren of een folder nemen. “Alle info over Stabroek en over de verschillende partijen die betrokken zijn in het minigolf kan je hier vinden.”
Een extra gegeven is de selectie van Stafort als onthaalpoort. “Een aantal plaatsen zijn geselecteerd om te ontwikkelen als een toeristische, recreatieve onthaalpoort. Stafort zou dan het onthaalpunt worden voor de route naar het Ravenhof. Via de Antitankgracht en misschien Schans Smoutakker maken ze dan de doorsteek naar het Ravenhof.

Tom Callens werkt aan de toekomst van Stafort, maar ook het toerisme in Stabroek. “Met de onthaalpoort en de toeristische dienst wil ik graag een rol spelen voor het toerisme in Stabroek. Na een activiteit in het Stafort gaan mijn klanten regelmatig iets drinken of eten in de Stabroekse horeca en als we dat nog meer uitspelen kan het toerisme hier zeker nog wat groeien.”
Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *