Stad Antwerpen breidt zones 30 uit in Ekeren

Stad Antwerpen wil de verkeersveiligheid vergroten door de verdere invoering van een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur in gebieden waar geen aparte fietsinfrastructuur is. In totaal worden 6 bestaande zones 30 uitgebreid, 3 in district Ekeren en 3 in district Merksem.
Studies tonen aan dat een reductie van de gemiddelde snelheid met 1 kilometer per uur kan leiden tot 3% minder ongevallen en 5% minder verkeersslachtoffers.
Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Fietsveiligheid en de leefbaarheid van de wijken zijn een prioriteit voor dit stadsbestuur. In onze stad ligt 648 kilometer aan fietspaden, en daar komen elke dag nog een aantal meters bij. We zijn sinds vorige zomer volop bezig met de uitrol van 19 kilometer extra fietsstraten, en ook daar maken we snelle vordering. Aparte infrastructuur aanleggen is echter niet overal mogelijk, en daar biedt de introductie van een zone 30 een oplossing. Sinds 2018 zijn alle Antwerpse woonwijken reeds zone 30, en met deze aanvullingen in Ekeren en Merksem breiden we die zones nog verder uit.”

Uitbreiding 3 bestaande zones in Ekeren

  • Zone 30 ‘Omgeving Boerendijk’ en ‘Kern Ekeren’
    De zone 30 ‘Omgeving Boerendijk’ wordt uitgebreid met de Boerendijk en in zijn geheel opgenomen in de zone 30 ‘Kern Ekeren’. Boerendijk is een lokale hoofdstraat waar vandaag nog een snelheidsregime geldt van 50 kilometer per uur. Fietsers rijden er gemengd met het gemotoriseerd verkeer omdat er geen aparte fietsinfrastructuur is. Om de fietsveiligheid in deze straat te verhogen, is een lagere maximumsnelheid gewenst en zijn er fietssuggestiestroken aangebracht.
  • Zone 30 ‘Donk’
    De zone 30 ‘Donk’ wordt uitgebreid met Ten Hoge. Dit is een korte, doodlopende woonstraat waar enkel plaatselijk verkeer komt.
  • Zone 30 ‘Bredeweg’
    De zone 30 ‘Bredeweg’ wordt uitgebreid met het bebouwde gedeelte van de Slijkweg (tot huisnummer 22). Dit straatsegment is een woonstraat met enkel plaatselijk verkeer, en is doodlopend. De straat ligt deels op het grondgebied van de gemeente Stabroek. De gemeente Stabroek is mede vragende partij om de straat op te nemen in de zone 30.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *