Stabroek heeft een nieuw hotel!

Jonas Rheinhard, ploegbaas van de groendienst; Rik Frans, Burgemeester; Veerle Nonneman, schepen voor dierenwelzijn en Liesbeth Bardyn, 1ste schepen.

De gemeente Stabroek heeft een nieuw hotel. Neen, geen hotel voor toeristen maar een hotel waar wilde bijen, een bedreigde insectensoort, zich kunnen nestelen.


Het bijenhotel werd geplaatst aan de zijkant van het grasplein vooraan het gemeentehuis.
“Met de heraanleg van de as Laageind-Hoogeind, maakten wij van de gelegenheid gebruik om de  voortuin van het gemeentehuis aan te pakken. We legden  een waterbekken aan waaruit de landbouwers water kunnen oppompen bij extreme droogte”, zegt burgemeester Rik Frans. Het grasplein werd opnieuw ingezaaid en kleurt al  terug mooi groen.

“Omdat wij als een milieuvriendelijke gemeente willen bestempeld worden, vonden wij het een goed idee om hier een bijenhotel te plaatsen. Want het gaat slecht met de bijen. Zij maken nochtans een belangrijk onderdeel  van het ecosysteem uit. Ze zorgen voor de biodiversiteit in de natuur. Met het plaatsen van dit hotel willen wij ons steentje bijdragen” aldus Rik Frans.

“Het bijenhotel werd aangekocht bij Natuurpunt” zegt Jonas Rheinhard, ploegbaas van de groendienst van de gemeente Stabroek. “Samen met enkele van mijn mannen werd het bijenhotel gisteren geplaatst”.  Jonas is ook tuinontwerper en legt ons het plan voor van zijn ontwerp van de aanleg van de voortuin van het gemeentehuis, en het zal mooi worden.

Aan het bijenhotel worden bijvriendelijke bloemen geplant.  Vooraan rechts aan het gemeentehuis komen enkele taxusbomen. Er zal opnieuw een lindeboom komen als vervanging voor de boom die bij de viering van 750 jaar Stabroek werd geplant, maar wegens de werken moest verdwijnen.

“De paden naar het gemeentehuis worden heraangelegd. Er zal terug een tussenstrook voorzien worden zodat ceremoniewagens kunnen oprijden tot aan de trappen van het gemeentehuis. Die tussenstrook en het daarop aansluitende pad dat voor het gemeentehuis loopt, komt in kasseien. We hebben er nog heel veel liggen op het plein in de Abtsdreef van de werken aan het Hoogeind. De uitgebroken kasseien zullen ook herbruikt worden in korven die voor een afsluiting tussen het grasplein en de aanplanting komt. Moesten de kasseien niet “mooi” zijn dan zullen er andere stenen aangekocht worden.”,  zegt Jonas.

Als we een jaartje verder zijn, zal het Stabroekse gemeentehuis nog meer tot zijn recht komen! We mogen er trots op zijn!

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *