Stabroek en Dikkebus verbroederen

Er wordt wel eens gezegd ‘Muziek brengt mensen samen’. Niets in minder waar. Tijdens het weekend van 22 en 23 september was de Harmonie van Dikkebus te gast in Stabroek. Hun link is het West-Vlaamse gezin van Jo en Hilde Dumon – Maes dat al bijna 20 jaar in onze streek woont. Zoon Ruben speelt nl. in de kon. fanfare van Stabroek. Schoonbroer van het gezin Bernard Tommelin – Dumon is voorzitter is van de Kon. Harmonie ‘De Vijverzonen’ uit Dikkebus. Enkele jaren geleden werden de plannen gemaakt tussen pot en pint en nu was het zover. Bijna 80 sympathisanten kwamen uit het verre Dikkebus (gelegen in de buurt van Ieper) afgezakt naar Stabroek. Rond 10 uur werden ze opgewacht in de ‘Muziekmolen’ aan de Binnenpad waar hun collega’s van de Kon. Fanfare Verbroedering hen hartelijk begroetten. Vervolgens terug de bus op voor een rondleiding door de haven met gids Leo Imbert die dat voortreffelijk deed. Op de middag werd er een warme maaltijd geserveerd in het Koetshuis gevolgd door een rondleiding in het kasteel Ravenhof. Rond half 3 vertrokken de 2 delegaties in stoet van de Muziekmolen naar het gemeentehuis waar ze werden ontvangen door burgemeester Alilda De Bie. Die was trouwens goed op de hoogte van de geschiedenis van Dikkebus en haar harmonie. Zij die wilden konden daarna in een stralend zonnetje Stabroek verkennen maar voor de muzikanten was het repetitietijd.

Dubbelconcert

‘s Avonds werd er een dubbelconcert gespeeld. Het was de drumband van de kon. Harmonie ‘De Vijverzonen’ die het concert opende. Met het nummer ‘Cross the Border’ o.l.v. dirigent Andy Pareyn was de toon meteen gezet. Imposant was het. Daarna was het de beurt aan het instaporkest o.l.v. Alfons Engelen. Zij brachten ‘Music Box’ en ‘Center Point’. Deze jongeren zijn de toekomst voor de fanfare. Knap hoor! Steeds meer volk op het podium want toen kwam de volledige Stabroekse fanfare de zaal binnen. 6 nummers werden opgevoerd waaronder ‘It’s Oh so Quiet’ waar de muzikanten tussendoor afwisselenden met ssssssssst…. Na de pauze was het de beurt aan de Westvlamingen om hun kunnen te tonen. Ook zij brachten 6 nummers en openden met ‘Marche de la Gendarmerie’ bijgestaan door het trommelkorps, zeer mooi en ritmisch. Tenslotte brachten ze samen 2 nummers. De zaal werd er zelfs bij betrokken in het bisnummer. Iedereen zong uit volle borst ‘No no no no ….’ mee bij de vertolking van ‘Conquest of Paradise’ van Vangelis. Een geslaagd dubbelconcert dat smaakt naar meer. Voorzitter Bernard Tommelin dankte Stabroek en nodigde hen al uit in Dikkebus in 2014 voor een nieuwe verbroedering. De plannen hieromtrent groeien al. Moe maar tevreden reden ze naar Antwerpen waar ze aan het eilandje sliepen in het ‘Holiday Inn’ Hotel.

Kerkschip

Alhoewel enkelen nauwelijks hun bed hadden gezien, was de volledige groep zondagmorgen weer paraat om rond 9 uur aan boord te gaan van de Festina voor een rondleiding. De instrumenten waren mee en den ambiance zat er meteen in. Op de middag stond er een maaltijd klaar op het Kerkschip en daarna waren ze nog een momentje vrij in Antwerpen. En dan rond 18 terug richting Westhoek. Het was goed geweest.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *