Sportclubs ‘kregen’ al ruim € 45.000 aan nieuwe materialen

De gemeente Kapellen wil Kapellenaren op een kwaliteitsvolle manier laten sporten. Naast investeringen in infrastructuur en de werkingssubsidies heeft Kapellen ook een innovatieve sportsubsidie voor materiaal. Deze subsidie is een extra duwtje in de rug van de clubs, want zij zijn een heel belangrijke schakel in het gemeentelijk sportbeleid én werken ook de gezondheid en de sociale contacten van de Kapellenaren in de hand.
De gemeenteraad keurde maandagavond opnieuw twee dossiers goed voor de subsidie voor sportmateriaal.
Het eerste dossier gaat over de aankoop van sportmateriaal voor Turnkring De Haasdam voor een bedrag van € 6.792,20. De gemeente subsidieert daarvan € 5.000 en de club betaalt de overige € 1.792,20 terug over een periode van vier jaar.
Het tweede dossier gaat over de aankoop van een compressor voor Duikclub Triton. Dankzij deze nieuwe compressor kunnen de clubleden hun duikflessen in het sportcentrum vullen. De compressor kost € 14.942. De gemeente subsidieert € 10.000. De club betaalt € 4.942 terug over een periode van vier jaar.
Dit systeem dat de gemeente Kapellen vijf jaar geleden opstartte na positief advies van de sportraad, is vrij uniek. Het is een combinatie van een voorfinanciering en een subsidie, sowieso een duidelijk financieel voordeel voor de sportclub. Het grote voordeel van dit systeem is dat een sportclub direct over de sportmaterialen kan beschikken dankzij de voorfinanciering door de gemeente. De gemeente koopt de materialen aan en de club betaalt een aandeel terug via een afbetalingsplan. Na enkele jaren krijgt de club de kans om de materialen voor 1 symbolische euro over te nemen. De gemeente subsidieert ook een deel van de aankoop. Zo ontstaat een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid tussen gemeente en club. De club beschikt niet alleen snel over de sportmaterialen, maar draagt ook zelf zorg voor de materialen en kan zich financieel beter organiseren.
De voorbije jaren werd er meer dan € 45.000 aan materiaalsubsidies goedgekeurd. In totaal ging het om zes verschillende sportclubs. De eerste aankoop – de worstelmat van Worstelclub Olympus – is vrijwel afbetaald. In de loop van maart overhandigt de club de laatste (symbolische) euro aan de gemeente en wordt zo eigenaar van de mat.

Een overzicht van de voorbije subsidies:
sportclub                          aankoop                  bedrag
Worstelclub Olympus    worstelmat              8.041,86
Artgym                          10 rolmatten            8.457,90
Turnkring Iloka              airfloor                    4.045,00
Pipoka                           6 tafeltennistafels     2.994,02

turnkring Den Haasdam turnmateriaal           6.792,20

Duikclub Triton             compressor             14.942,24

totaal 45.273,22

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *