Spookdorp in 'feestkledij' gestoken

De meeste passagiers op de veerboot naar Doel vanuit Lillo, zijn ‘ramptoeristen’. Zij gaan kijken naar een spookdorp dat door hele en halve kunstenaars in ‘feestkledij’ is gestoken met graffiti en allerlei onbeschrijfelijke taferelen. ‘Nog 28 echte inwoners zijn er’, zegt Frie Lauwers, die in de vervallen villa ‘Tyl’ aan de Scheldemolenstraat woont, in de schaduw van de kerncentrale. Van de 28 moet je alvast twee aftrekken. Want die zijn onteigend en verhuizen naar Lillo waar ze een huis hebben gekocht en waar ze de ’Seeven Saeligheeden’’ gaan open houden.
Groene lobby
Frie is bij de groep van Doel 2020 onder leiding van Jan Creve die vecht voor het behoud van het dorp. Zij geeft van katoen tegen wat zij de ‘groene lobby’ noemt die volgens haar verantwoordelijk is voor de inname van honderden hectaren landbouwgrond in de buurt van dorpen en gehuchten als Rapenburg, Saaftinge, Ouden Doel en Prosper. ‘Zij drukten de maatregelen door die de overheid verplicht compensaties te geven voor de Scheldeuitdieping en voor de bouw van dokken, sluizen en fabrieken’, zegt ze wrang.
Opgepast bewoond
Nagenoeg alle huizen in Doel zijn verlaten. Deuren en ramen zijn dichtgetimmerd, tuinen verwaarloosd, muren beschilderd met slogans ‘Doel blijft’ en met de alles overheersende grafitti. Er zijn nog elf eigendommen in particulier bezit. ‘Dit is bewoond’ staat op sommige panden, van wie de ingezetenen bang zijn voor diefstallen.
Na een wandeling door het dorp, fiets je naar de polders achter de kerncentrale. Wie geen fiets heeft, kan er een krijgen via het infocenter op het einde van de Scheldemolenstraat. Zo rij je door de straten van het dorp naar de polders die ten dode opgeschreven zijn.
Fons Mees en Felix Verhulst
Zij worden omgevormd tot ‘natuurgebied’ waarbij de dorpjes en gehuchten moeten verdwijnen. Zo kom je ook bij de Polder van Prosper, waarin de eeuwenoude boerderijen werden afgebroken omdat het land ‘teruggegeven’ wordt aan het water en de getijden van de Schelde. Daar is onder meer de boerderij bij van Felix Verhulst (76) die al eens onteigend werd in Berendrecht. De fundamenten van zijn boerderij daar zijn nog altijd te vinden in de Zouten. Het was nooit nodig hem te verdrijven. In Prosper was dat nog minder nodig.
We komen ’s zaterdags Fons Mees tegen, de groene fietser die telkens weer door de haven peddelt voor het behoud van Doel. En die even zeer verontwaardigd is als Frie Lauwers en zovelen om de teloorgang van de ‘beste landbouwgrond van de wereld’. Opgeofferd aan de groene waanzin. Erger dan aan de haven want die zou er jobs voor in de plaats geleverd hebben. (sdl)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *