Sp.a en Groen klagen wildgroei appartementen aan

 

 
Project Begijnhof zorgt voor bijkomend verkeersinfarct
Tijdens een actie rond het project Begijnhof klagen de lokale afdelingen van sp.a en Groen de wildgroei aan van appartementen in de dorpskern. Dat hierdoor de verkeersoverlast toeneemt, is voor hen een ander heikel probleem.
Stabroek – Op het groene pleintje achter de kerk waar vroeger de chirolokalen stonden, verzamelden leden van de lokale partijen sp.a en Groen, die in de gemeenteraad in een fractie zitten.
“Het project Begijnhof vult deze groene ruimte langs de Brouwersstraat en het Begijnhof in met 52 appartementen. In één klap worden het aantal wooneenheden in deze twee kleine en rustige centrumstraatjes verdubbeld. Met instemming van het gemeentebestuur komen er liefst 75 extra bewonersauto’s bij. Dat gaat er bij ons niet in”, zegt Kim Dorikens fractieleidster van sp.a-Groen.
Danny Bresseleers, voorzitter van Groen : “Wij zijn niet tegen ontwikkelingen of appartementen, maar wij willen een minder intensieve bebouwing. In dit geval waren eengezinswoningen veel meer op hun plaats. Bouw die woningen rond een groen pleintje en zo krijg je onmiddellijk minder druk op de omgeving en behoud je het dorpse karakter.”
“52 appartementen en 75 auto’s zorgen niet alleen voor woonoverlast, maar ook voor een chaotische toename van het verkeer. Alle nieuwe en huidige bewoners moeten via de smalle Brouwersstraat, waar deels alleen eenrichtingsverkeer is toegelaten, naar hun woning. Wegrijden kan alleen via het even smalle Begijnhof. Daar komt de in- en uitgang van de ondergrondse parking. De nu al overbelaste Kleine Molenweg moet al dat extra verkeer er nog bijnemen. Dit zorgt zeker tijdens de ochtendspits voor een ernstig verkeersinfarct”, laat Kim Dorikens verstaan.
Enkele buren die komen kijken wat er aan de hand is, bevestigen wat Kim Dorikens zegt. “Wanneer ik ’s morgens weg moet, duurt het soms een kwartier of langer voor ik hier weg geraak en verder kan aanschuiven in de file van de Dorpsstraat. Nog eens 75 extra wagens belooft niet veel goeds”, klinkt het bij enkele ongeruste buren.
Om het mobiliteitsprobleem symbolisch te visualiseren haalt Kim Dorikens een lint tevoorschijn. “Wanneer er 75 auto’s in een straat staan aan te schuiven, krijg je een autorij van ongeveer 320 meter. We gaan dat lint afrollen om te laten zien welke impact dat heeft op deze twee smalle straatjes. Het eerste deel van de Brouwersstraat, het Begijnhof en een groot deel van het doodlopende stukje Brouwersstraat staan dan vol auto’s”, zegt Kim Dorikens. De aanwezige partijleden voegen de daad bij het woord.
“Het wordt dringend tijd dat er een reglement komt rond het bouwen van appartementen. Dat kan in het kader van het updaten van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. Hier kan de gemeente een vooropgestelde bouwdichtheid opnemen”, vindt Bresseleers. “Sociaal en betaalbaar wonen moet worden opgenomen in de beleidsplanning en er moet niet worden gewacht op externen om daar werk van te maken”, vult Dorikens nog aan.
Erik Vandewalle

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *