Sloop Hoevensebaan duurt langer

In het kader van de dorpsvernieuwing op sites Bruggeske, Marktplein en Antwerpsesteenweg 130 startte de effectieve sloop van enkele panden aan de voorzijde van de Hoevensebaan op 31 oktober ll. Volgens de oorspronkelijke planning zou de sloop van de huisnummers 26 t/m 6 aan de Hoevensebaan klaar zijn rond 21 december 2017. Die timing wordt echter niet gehaald. Niet alleen heeft de extreme sneeuwval voor twee dagen oponthoud gezorgd.
Vooral de onverwachte vondst van asbest geeft een stevige vertraging in de afbraakwerken. Het was bekend dat er asbest aanwezig was in de gebouwen, onder meer in de daken van de Behang- en Verfcentrale en café Vogelenkot. Maar bij de sloop werd ook bijkomende asbest aangetroffen achter muren en in vloeren. Het verwijderen van asbest dient met de nodige omzichtigheid te gebeuren.
Het nemen van stalen, analyseren en verwijderen van asbest neemt tijd in beslag. De giftige stof moet onder onderdruk worden verwijderd, via afzuiging en filtering. Zo komen er geen stofdeeltjes vrij in de atmosfeer en kan de volksgezondheid optimaal worden gegarandeerd. Pas daarna kunnen de asbest platen zelf worden afgevoerd. Dat procedé is bijzonder tijdrovend, maar het maakt wel dat er op geen enkel moment gevaar is voor de volksgezondheid. Noch voor de arbeiders, noch voor de omwonenden, noch voor voorbijgangers, noch voor anderen. De hele operatie wordt ook begeleid door de experts van nv Belgische Asbest Verwijdering.
De sloop duurt nu tot eind januari 2018. Deze week wordt de Behang- en Verfcentrale verder gesloopt en wordt ook huisnummer 8 aangepakt. Na het bouwverlof (tijdens de kerstvakantie) vervolgt vanaf maandag 8 januari de afbraak van de Behang- en Verfcentrale, wordt het voormalige café gesloopt en wordt de hele werf opgeruimd. De verfraaiing van de vrijgekomen ruimte volgt in februari. Er komt onder meer een nieuwe doorgang voor fietsers en voetgangers naar feestzaal, dienstencentrum en parking en er worden 20 extra parkeerplaatsen gecreëerd.
Info: kap3llen@kapellen.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *