Skaten in coronatijd mag, mits registratie


Kalmthout – Wie wil gebruik maken van de nieuwe skate-infrastructuur aan het station van Kalmthout, moet zich eerst registreren. Om alles zo coronaveilig mogelijk te laten verlopen, mogen er maximum 16 skaters tegelijkertijd aanwezig zijn. Mondmaskers zijn verplicht en blijven rondhangen mag niet meer.

Jeugdschepen Silke Lathouwers (CD&V) : Net zoals tijdens de eerste lockdown blijft het skatepark aan het station van Kalmthout open voor jongeren, maar we leggen wel strikte regels op. De gemeente nam de beslissing om het skateterrein open te laten, maar het aantal bezoekers te beperken om te vermijden dat er op hetzelfde moment te veel jongeren zouden samen komen. Dat is iets wat we in deze tweede coronagolf in elk geval moeten vermijden. Daarom roep ik de jongeren op om de afspraken goed op te volgen. Tussen 10u en 17u is er toezicht. Omdat door de coronacrisis ook de zwembaden op non-actief staan, kunnen we onze mensen van de sportdienst inschakelen om aan het skateterrein toezicht te houden. Wanneer we vaststellen dat er een loopje wordt genomen met die nieuwe regels is er geen alternatief meer. Dan kunnen we niet anders dan het skateterrein sluiten.”
Steve Luyckx is een van de toezichthouders, die zaterdagnamiddag alles in goede banen leidde. “We controleren de reservaties en gaan na of iedereen die dat moet ook een mondmasker draagt. Het verbaast me niet dat de skaters erg gedisciplineerd zijn. Iedereen houdt zich tot nu aan de regels. Wanneer ’s morgens het terrein nog vol bladeren ligt, zijn het de jongeren die de bezems pakken en alles bladvrij maken. Als er al eens een discussie ontstaat over het volgen van die nieuwe skateregels is het meestal met de ouders.”

Ook ’s avonds
Het skateterrein blijft ook na 17u open, maar zonder toezicht. De skaters die dan gebruik maken van het terrein zijn meestal de ouderen. Zij zorgen dan voor eigen belichting, want het is al heel vroeg donker. Er is cameratoezicht en er komen ook controles ter plekke. “Wat me opvalt”, zegt Steve Luyck, “ is dat er in de voormiddag veel minder jongeren zijn die zin hebben om te komen skaten. Soms zijn er dan maar enkele skaters die het hele terrein voor zich alleen hebben. In de namiddag zitten we meestal met volgeboekte tijdsloten.”


Voor Jaime Sardafernandez (19) is het de eerst keer dat hij in Kalmthout komt skaten. “Mijn vriend Max Kruitwagen (19) nodigde me vandaag uit. Ik heb alle begrip voor de maatregelen. Skaten met een mondmasker is minder leuk, maar gezien de omstandigheden is dit een verstandige beslissing”, vindt hij. Max Kruitwagen : “Nu er maximum 16 skaters tegelijkertijd aanwezig zijn, heb je natuurlijk meer mogelijkheden. Een tijdsblok van één uur vind ik wat weinig, maar het is ook mogelijk om meer dan één uur te reserveren.”
Ayten Vargasvargas (14) valt op. Zij is het meisje in het skatepark. “Skaten was in het begin vooral een jongensaangelegenheid. Maar dat is aan het veranderen. Meestal ben ik hier niet het enige meisje”, geeft ze mee.
Het skatepark is elke dag open van 10 tot 17 uur en er mogen maximaal 16 skaters tegelijk op het park. Via de website van de gemeente kan je tijdsblokken van één uur reserveren. Je meldt je vijf minuten vóór aanvang van je tijdsslot aan ter plaatse met je bewijs van reservatie en voorzien van skateboard, step of BMX. Na je tijdsslot verlaat je onmiddellijk het skatepark. Je blijft niet rondhangen in de buurt van het skatepark. Ouders en vrienden mogen niet blijven rondhangen. Skaters boven de 12 jaar moeten een mondmasker dragen. Reserveren : www.kalmthout.be/skaten

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder