Sint-Jacobuskerk jaar lang in de steigers

sint jacobuskerk
In het centrum van Kapellen starten grootschalige restauratiewerken aan de parochiekerk van Sint-Jacobus de Meerdere op het Kerkplein. De gevels, raamwerk en het interieur worden grondig aangepakt. Volgens de planning zijn de werken eind dit jaar afgerond en zullen ze ongeveer 420.000 euro kosten.
De kerk, genoemd naar de patroonheilige van de gemeente Kapellen, werd in 1982 beschermd als monument en was toe aan een grondige restauratie. Het kerkbestuur stelde een restauratiedossier samen en deed hiervoor beroep op architect Rutger Steenmeijer die ook in Antwerpen de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Sint-Caroluskerk aanpakte. Bij de Kapelse Sint-Jacobuskerk krijgen de buitengevels een opkuisbeurt, de gebrandschilderde ramen en een deel van het interieur worden hersteld en opgepoetst. De restauratiewerken duren zeker tot eind dit jaar. In principe blijft de kerk de hele pariode van de werken open voor bezoekers en alle erediensten. Zowel binnen als buiten de kerk zullen stellingen staan maar die vormen geen hinder voor de bezoekers. Voor de restauratie worden alle loodramen tijdelijk verwijderd en vervangen door houten panelen. Vermoedelijk wordt de kerk wel enkele dagen, maar niet op zondag, gesloten voor het bestrijden van houtworm in het meubilair, lambriseringen en houtsnijwerk. Die bestrijding gebeurt immers met producten die schadelijk zijn voor de mens. De totale kostprijs van de restauratie is geraamd op 420.000 euro. Daarvan neemt het Vlaams Gewest 80 procent voor haar rekening en het kerkbestuur en de gemeente Kapellen betalen elk 10 procent.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder