Schoolkinderen uit Essen gaan samentuinen

De samentuin met druivenserre

Op  27 april ging de eerste schop in de grond van de vernieuwde samentuin op het domein van de paters Redemptoristen. Met steun van Leader Markante Kempen, de Vlaamse Landmaatschappij en de gemeente Essen kon Kempens Landschap de historische moestuin achter het College vorig jaar in ere herstellen. De Lagere School College Essen gaat aan de slag in de schoolmoestuin samen met leerlingen, leerkrachten en vrijwillige ouders.
Groenten uit Essen

De historische moestuin van het klooster en internaat lag er bij de aankoop van het domein door Kempens Landschap in 2013 verwilderd bij.  “Met de financiële steun van Leader Markante Kempen kon Kempens Landschap in 2017, precies 110 jaar na de originele aanleg, de moestuin opknappen. Zo worden Europese, Vlaamse en provinciale middelen gezamenlijk ingezet om het platteland een duwtje in de rug te geven.”, aldus  Peter Bellens, covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde van provincie Antwerpen
Binnen het project ‘Groenten uit Essen’ is de vroegere indeling van de moestuin in vier delen of kwadranten opnieuw aangebracht. De restanten van de omliggende beukenhaag zijn gesnoeid en terug vervolledigd met nieuwe planten, bedrading en poorten. De kenmerkende druivenserre tenslotte is volledig gerestaureerd en voorzien van een ouderwetse handwaterpomp voor de moestuin.
Twee kwadranten in de moestuin worden voorlopig ingezaaid met bloemenmensgels voor de bijenteelt. Op termijn kan hier desgewenst de samentuin worden uitgebreid. De andere twee kwadranten, samen circa 3000 m2, gaan nu al gebruikt worden als samentuin. Het beheer van deze laatste twee delen ligt in handen van de Lagere school College Essen.
De nieuwe samentuin werd feestelijk ingehuldigd met de aanplant van een nieuwe boom in de aanpalende dreef.  
Copyright: vzw Kempens Landschap
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *