Reinaert de Vos in Ekers Hof

EKEREN – Figuurlijk zal Reinaert de Vis, de felle met de rode baard, op dinsdag 9 november aanwezig zijn in het Ekers Hof waar Jan Uyttendaele, licentiaat Germaanse filologie, te 20 uur een lezing komt geven over de nog steeds als sympathieke schelm geziene figuur.
Het dierenepos ‘Van den vos Reynaerde’ uit de 13de eeuw, pal in de middeleeuwen en in het Middelnederlands geschreven, wordt toegeschreven aan Willem Corthals van Boudelo, een lekenbroeder van de abdij van Boudelo nabij Sint-Niklaas, secretaris van de Vlaamse gravin Margaretha van Constantinopel. Het geldt als een van de hoogtepunten uit de Nederlandse en wereldliteratuur.
Figuren als Nobel de leeuw, Cantecleer de haan, Ysengrijn de wolf, Courtois het hondje klinken ook nu nog bekend in de oren en Reinaert de vos zèlf is natuurlijk de meest bekende en dankt dat hoofdzakelijk aan het imago van sympathieke schelm hoewel hij ook liegt, bedriegt en vermoord. Hij werd omschreven als “de felle met de rode baard” maar in de middeleeuwen betekende “fel” het tegengestelde van “hoofs” en had dus eerder een pejoratieve klank.
Spreker Jan Uyttendaele geeft uitleg over de betekenis van het ganse verhaal, de boodschap die erachter schuil gaat, hoe men in de middeleeuwen het verhaal interpreteerde en of het vandaag voor de lezer nog een betekenis heeft.
De voorstelling kost 9 euro (met DF-cultuurkaart 7 euro). Inschrijven via ekeren@davidsfonds.net of 03/5426955. Betaling door overschrijving naar rekening BE29 4145 0206 5164 van Davidsfonds Ekeren. Aan de kassa betaal je 2 euro extra. (jdh)

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder