Putse Jan Hagel is streekproduct

Bakker Greg De Schutter is terecht trots op zijn Putse Jan Hagel
die officieel de erkenning van streekproduct heeft gekregen

Met enige trots liet Greg De Schutter, zaakvoerder van Bakkerij De Schutter in Putte ons weten dat zijn Putse Jan Hagel officieel een streekproduct is geworden. Al generaties lang is dit product verbonden met onze streek. Het is een dikke geribbelde speculaaskoek met een heel specifieke kruidenmengeling. Het geheime recept is al 130 jaar oud en wordt zorgvuldig bewaard in de winkel. Hoe ze aan het recept zijn gekomen is best een grappig verhaal.

“Het is een dronken Nederlandse bakker die op Putse kermis het recept in het oor fluisterde van de vader van mijn voorganger.”, begint Greg De Schutter te vertellen. Deze koek evolueerde naar een streekgebonden lekkernij vandaar dat Greg enkele maanden geleden alles in het werk zette om er een streekproduct van te maken. “Ik moest bij het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) een hele vragenlijst invullen, stalen insturen en een nieuwe verpakking maken die nu helemaal conform voorzien is van een barcode. Een voorwaarde is ook dat het volledige recept wordt vrijgegeven maar niet de verhoudingen. En het product moet al 25 jaar gemaakt worden”, legt Greg uit. Eind vorige week kwam het antwoord dat het koekje dus erkend wordt als een streekproduct. De bedoeling is nu ook dat de Putse Jan Hagel verkocht zal worden in de supermarkt. Delhaize in Putte was meteen enthousiast en vroeg aan Greg, toen hij met het voorstel kwam, of hij al zakjes bij had. Greg gaat nu alles in het werk stellen om in meerdere zaken verkocht te worden, zelfs tot over de grens. 

Putse Janhagel heeft een typische rechthoekige vorm en is ongeveer 3 centimeter breed op 6 centimeter lang. Het doet wel denken aan speculaas maar is met andere kruiden, zoals bijvoorbeeld nootmuskaat. Putse Jan Hagel wordt tegenwoordig het hele jaar door verkocht maar vooral tijdens de Putse kermis en Koekloting in oktober komen de mensen van heinde en verre afgezakt naar bakkerij De Schutter om met 1 of meerdere dozen terug naar huis te keren. Dan alleen al worden er zo’n 5000 zakjes verkocht. 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder