Port of Antwerp: groei ondanks bewogen 2021

Overslag terug op niveau van pre-COVID-jaar 2019

2021 was opnieuw een jaar vol uitdagingen voor de haven van Antwerpen. Maar ondanks de verstoringen in de globale toeleveringsketen, presteerde Port of Antwerp sterk en werd het recordjaar 2019 evenaren.
De totale goederenoverslag in 2021 bedroeg 240 miljoen ton cargo, een groei van 3,8% ten opzichte van 2020 en een lichte groei ten opzichte van 2019. 2022 belooft een boeiend jaar te worden, met naast de aanhoudende COVID-crisis, de fusie met Port of Zeebrugge en belangrijke mijlpalen voor pioniersprojecten.

Groeicijfers dankzij aanhoudende veerkracht

De wereldwijde containerlijnvaart is nog steeds sterk ontregeld, wat zorgt voor onregelmatige aanlopen van zeeschepen en havens die overgeslagen worden in de rotatie. Als gevolg hiervan worden de gemiddelde callsizes (het aantal containers dat door schepen wordt gelost) steeds hoger en pieken ze bovendien steeds vaker. Dit betekent een uitdaging van formaat voor de hele logistieke keten in en rond de haven. Daarnaast speelde het tekort aan havenarbeid, voornamelijk door COVID en de federale maatregelen ter bestrijding van het virus, ook een rol. De containertrafiek hield, ondanks deze moeilijke omstandigheden, stand in 2021 met een status quo van 12,02 miljoen TEU (-0,1%).

Conventioneel stukgoed groeide met maar liefst 73,6%. De RoRo overslag groeide, in vergelijking met 2020, in ton met 13,9%. Ook het aantal voertuigen, zowel nieuwe als tweedehandswagens, vertoonde een groei ten opzichte van 2020 (+8%), maar zit nog 15% onder het niveau van 2019.

Droge bulk kende een groei van 15,1%. Vooral meststoffen deden het wegens prijsontwikkelingen erg goed met de hoogste overslag in 10 jaar. Vloeibare bulk bleef, met 3,1%, in lijn met de voorbije jaren. De sterke toename in de overslag van benzine compenseerde de sterke daling in overslag van diesel en stookolie. De overslag van chemicaliën kende in 2021 het beste jaar ooit en eindigde op +12,9%.

Als gevolg van de logistieke en administratieve uitdagingen veroorzaakt door Brexit, daalde de goederenstroom tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Desondanks tekende de haven van Antwerpen, vooral dankzij de uitgebreide shortsea verbindingen, een groei van 6,0% op in de totale overslag met het VK en 14,6% met Ierland vergeleken met 2020.

Het aantal reefercontainers groeide in 2021 met 2,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit komt enerzijds door een verhoogde vraag en anderzijds dankzij de sterke maritieme positie op de vaargebieden Latijns-Amerika, Afrika en de Verenigde Staten.

Blijven pionieren

In 2022 blijft, naast de grote veerkracht die de afgelopen bijna twee jaar door iedereen binnen de havengemeenschap werd getoond, de nadruk liggen op doelgerichte transitie en duurzame groei als strategische prioriteiten. Hierin zullen het komende jaar essentiële stappen voorwaarts worden gezet. Zo staat onder andere de oplevering van de eerste op methanol aangedreven sleepboot, de methatug, op het programma. Voor het NextGen District, de toekomstige hotspot voor circulaire economie in het hart van de haven, wordt het een belangrijk jaar.
De eerste concessionarissen hebben ondertussen officieel getekend en in de komende maanden zal de invulling verder geconcretiseerd worden.

©Port Of Antwerp

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *