Polderheem tweede kwartaal is van de pers

Tijdschrift Polderheem, paradepaardje van de Kon. Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder is weer zowel naar vorm als naar inhoud zeer te genieten. In zijn voorwoord toont voorzitter Martin Braem zich heel tevreden over de impact van het De Keyserjaar. Dankzij de tentoonstelling in het Poldermuseum, de gepubliceerde teksten en de lezingen realiseert men zich terecht hoe beroemd deze man in zijn tijd moet geweest zijn.
Ekeren lijkt wel het Mekka van de boogschutters te zijn. Wim D’hooge bewijst dit met een resem plaatselijke verenigingen, die nog steeds actieve navolgers hebben. Het dijkfort van Berendrecht (1880-1964) wordt door Hugo Vermeiren haarfijn militair en strategisch uitgevlooid. Hij presenteert ook een volgende aflevering van oude smokkelverhalen uit de Polderstreek.
Wilmarsdonk werd in het begin van de jaren 1960 afgebroken, maar wie kan vermoeden dat er plannen waren om dit dorp elders in de polder terug op te bouwen. Gerrit Verhoeven vertelt ons er alles van. Onzinnig geweld is van alle tijden. Alfons Marcus ontsluit met oude krantenartikels verhalen van messenvechters die onze kermissen onveilig maakten. En het Bokrijks Openluchtmuseum laat weten dat in de gerestaureerde Oorderse schuur een hedendaagse tentoonstelling is opgebouwd rond de geschiedenis van de Polderdorpen.
 Tot slot  brengt Robert Plompen het tweede deel van de geschiedenis van zijn familiale stam, die door moeilijke tijden een lange weg aflegde.
Een jaarabonnement (4 nummers) op Polderheem is te verkrijgen na storting van 12 euro op rekening BE91973013943176 van Kon. Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder, 2940 Hoevenen, met vermelding van juiste naam en adres.  Info bij  Frans Yzermans, tel. 03-664 30 98. Redactie: Hugo Vermeiren, e-mail hugovermeiren1@telenet.be of tel. 015-23 53 00.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *