Polderbestuur kan niet zonder steun van Vlaams Belang

BERENDRECHT/ZANDVLIET/LILLO – De bestuursploeg van het polderdistrict is zijn krappe meerderheid kwijt, omdat onafhankelijke raadslid An Van Uffelen haar ontslag gaf tijdens de jongste districtsvergadering. Haar zetel gaat terug naar oppositiepartij Vlaams Belang, waarop ze werd verkozen. Eerste opvolger Walter Sillis neemt haar plaats in. Vlaams Belang laat alvast weten dat ze het districtsbestuur zal steunen.

An Van Uffelen kreeg tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van zes jaar geleden 119 voorkeurstemmen achter haar naam. Ze deed dat als lijstduwer vanop de 15de plaats op de lokale lijst van Vlaams Belang. Ook in 2012 duwde An Van Uffelen de lijst van het Vlaams Belang in het polderdistrict en met 136 voorkeurstemmen zetelde ze toen ook als districtsraadslid voor Vlaams Belang.

Na de verkiezingen in 2018 verliepen de coalitiegesprekken heel erg moeilijk. Pas na 77 dagen onderhandelen kwam een onverwachte en krappe meerderheid uit de bus. De uittredende ploeg van toen (N-VA en Team2040) bestuurde het district met een stevige meerderheid van 11 op 15 zetels. Team2040 deed in oktober niet meer mee, maar transformeerde in PRO2040, een nieuwe beweging van sp.a-leden  en onafhankelijke kandidaten.


Op 14 oktober 2018 gaven de kiezers N-VA 6 zetels, PRO2040 4 zetels, Vlaams Belang ook 4 zetels en CD&V 1 zetel. Makkelijke kaarten op het eerste gezicht, want N-VA en PRO2040 haalden samen 10 van de 15 zetels. N-VA begon besprekingen met alle partijen en stond erop om CD&V mee te nemen in een meerderheid. PRO2040 wilde dat niet, omdat 10 van de 15 zetels al een meer dan ruime bestuursmeerderheid geeft. De partijen bleven op hun standpunt en het was An Van Uffelen die het probleem oploste. Ze stapte op bij haar partij Vlaams Belang, ging zetelen als onafhankelijk raadslid en hielp N-VA en CD&V door haar gedoogsteun te geven. Zo kwam er een meerderheid van 8 op 15 zetels. Van Huffelen nam wel geen schepenfunctie op en zetelde ook niet mee in het bestuur. Maar door op te stappen is er wel geen meerderheid meer in het polderdistrict.

Districtsburgemeester Carl Geeraerts (N-VA) betreurt, maar respecteert de beslissing van An Van Uffelen. “Gelukkig zijn de budgetten al goedgekeurd en kunnen we de komende maanden dossiers afwerken. Het laatste jaar voor de verkiezingen kan er ook geen motie van wantrouwen meer komen en dat is dan een meevaller. De oppositie moet hier natuurlijk zijn rol spelen. Ik hoop echter wel dat deze situatie niet uitdraait op politieke spelletjes. Elk partijbelang is in deze ondergeschikt aan het belang van onze inwoners en de vele verenigingen.”

Bij oppositiepartij PRO2040 hebben ze een andere mening over de veranderingen. “Deze situatie toont aan in wat voor een rampzalig politiek circus dit minderheidsbestuur onze dorpen 5 jaar geleden heeft gestort. Het ontslag van Van Uffelen betekent de-facto dat het districtsbestuur het laatste jaar niet meer voluit aan de slag kan voor onze dorpen en zo laat men een volledig jaar verloren gaan,” zucht Zander Vliegen. “Het ergste van al is dat de inwoners, verenigingen en ondernemers van Berendrecht, Zandvliet en Lillo opnieuw de dupe zijn. Dat PR02040 de voorbije weken nog geen telefoontje heeft gekregen van N-VA om te kijken hoe we dit laatste jaar onze dorpen kunnen besparen van een bestuurlijk horrorscenario, maakt het duidelijk dat N-VA ook dit jaar liever opnieuw naar het Vlaams Belang kijkt, dan naar PRO2040.

Steve Van Broeckhoven, voorzitter lokale afdeling Vlaams Belang: “Logisch dat die zetel terug naar onze partij komt. Het is eerste opvolger Walter Sillis, die de plaats van An Van Uffelen zal innemen. Net als de voorbije jaren blijven we het polderbestuur steunen.”

Sandra Suykerbuyk is het enige districtsraadslid voor CD&V in het huidige minderheidsbestuur. Ze is het niet eens met de stelling dat in de Polder het cordon sanitair is doorbroken. “We zijn wel een minderheidsbestuur, maar het is aan de oppositiepartijen om te oordelen of ze al dan niet met ons willen meestemmen. We hebben dan ook geen afspraken hieromtrent met het Vlaams Belang. Als CD&V’er zal ik nooit toestaan dat ons bestuur het cordon sanitair doorbreekt.

(erva)

Foto: district Berendrecht

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder