OVAM roept op tot voorzichtigheid bij gebruik grondwater

plan-van-osta
Vroegere wasserij heeft bodem onder parking ’t Bruggeske ernstig aangetast
In het centrum van Kapellen is op ongeveer tweehonderd percelen het grondwater ernstig vervuild. Boosdoener zijn chloorhoudende solventen afkomstig van de vroegere wasserij Van Osta die jaren actief was op de plaats waar nu parking ’t Bruggeske is aangelegd. De vervuiling heeft zich via het grondwater verspreid op percelen gelegen aan de Hoevensebaan, de Essenhoutstraat en de Bevrijdingslei. Pas eind dit jaar weet OVAM hoe het probleem aan te pakken maar vast staat dat de tuinen van de 200 woningen niet ontgraven moeten worden.
Omwonenden van parking ’t Bruggeske en/of eigenaars van panden in de omgeving kregen maandagavond tekst en uitleg van het Kapelse gemeentebestuur, en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), over een bodemonderzoek dat de OVAM heeft uitgevoerd in het dorpscentrum. Waar nu de openbare parking ’t Bruggeske is aangelegd, was vroeger wasserij Van Osta gevestigd. De droogkuis was in exploitatie van begin de jaren twintig tot de jaren tachtig en verhuisde dan naar Sint Niklaas. In 1987 heeft de gemeente Kapellen het eigendom aangekocht om er de veelgebruikte parking ’t Bruggeske aan te leggen. De vervuiling kwam aan het licht toen er een gebruikelijk bodemonderzoek uitgevoerd werd voor de verkoop van een garage langsheen de Hoevensebaan.
Volksgezondheid
Volgens Jan Verheyen, woordvoerder van OVAM, vormen de aangetroffen concentraties in het grondwater momenteel geen risico voor de volksgezondheid. ,,Het grondwater komt niet in contact met het drinkwater en zowel in huis als in de tuin heeft de vervuiling geen invloed op de volksgezondheid. Als enige beperking vragen we bewoners van de site OVAM te verwittigen als ze grondwater oppompen of gebruiken’’. Op lange termijn kan de vervuiling echter wel schadelijk zijn. ,,Als we niet optreden bestaat een risico op een verdere verspreiding en kan de vervuiling wel in het drinkwater terechtkomen of verdampen’’. OVAM zal instaan voor de noodzakelijke bodemsaneringswerken en eerst het bronperceel, op de parking ’t Bruggeske aanpakken. Dat zal met graafwerken moeten gebeuren. Tegen eind dit jaar is er duidelijkheid over het volledige bodemsaneringsproject. Een mogelijke oplossing is het grondwater oppompen, zuiveren en opnieuw inspuiten, ofwel een product in het grondwater brengen dat de schadelijke solventen oplost.
Zonder kosten
Voor burgemeester Dirk Van Mechelen (Open Vld) mogen er bij de bodemsanering geen kosten doorgerekend worden aan de verschillende eigenaars. ,,Het gaat om een historische verontreiniging die, volgens het Vlaamse decreet, moet hersteld worden op kosten van OVAM. Een behandeling van het grondwater zal vooral gebeuren van op gemeentelijk eigendom en niet op particulier domein. Bovendien zal de gemeente de rekening voor een latere heraanleg van parking ’t Bruggeske doorsturen naar OVAM’’. Wanneer OVAM start met de bodemsanering is nog onduidelijk. In heel Vlaanderen zijn ongeveer honderd gelijkaardige vervuilde sites. Bovendien moeten, binnen OVAM, nog de nodige gelden ingeschreven worden en dat kan pas ten vroegst eind dit jaar wanneer er een duidelijk inzicht is in de te volgen werkwijze.
Onrust over waardevermindering
Veel betrokken eigenaars zijn vooral bezorgd over een eventuele waardevermindering van hun eigendom maar welke proporties die zal aannemen is volgens OVAM moeilijk in te schatten. ,,De woningen zijn zeker nog verkoopbaar maar vanaf nu zal er bij verkoop op het verplichte bijhorende bodemattest wel duidelijk staan dat het eigendom is gelegen binnen een zone waarvan het grondwater is aangetast door solventen. Eigenaars die een bestaande woning volledig afbreken, om een nieuwe in de plaats te bouwen, zullen wel extra kosten hebben. Bij de grondbemaling zal de aannemer het opgepompte grondwater moeten laten zuiveren. Het gebruikelijk lozen in de riolering is immers taboe’’. Ook binnen enkele jaren, nadat het grondwater is gesaneerd, zal het bodemattest nog altijd vermelden welke werken er zijn uitgevoerd. Daarom schatten sommige eigenaars dat hun eigendom 10 tot 15 procent in waarde zal zakken.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *