Open deur bij chemiebedrijven lokt duizenden


De open deur bij de chemische bedrijven in het havengebied heeft tijdens het weekend en vooral zondag duizenden aangetrokken.
Al van ’s morgens bij de start kwamen bezoekers in grote drommen toegestroomd naar BASF (met verscheidene partners als Solvin en Solvay Chimie), Bayer, Evonik, Fina/Total en afvalverwerker Indaver.

Vijf miljoen
Voorzitter Wouter De Geest (BASF-baas en voorzitter van de overkoepelende organisatie Essenscia verwelkomde) Vlaams minister-president Kris Peeters. Hij wees (zoals in onze speciale chemiebijlage) erop dat de sector ongeveer 90.000 mensen (van wie 61.000 in Vlaanderen) rechtstreeks tewerk stelt en nog eens werk biedt aan 150.000 op indirecte manier. Bovendien werken vijf groepen van ondernemingen aan vernieuwende projecten op het gebied van duurzame chemie.
Minister-president Peeters haakte hierop in door namens de Vlaamse regering 5 miljoen euro toe te zeggen voor duurzame innovatie.
Futuristische wagen
Bij Evonik zou hij trouwens kennis maken met zo’n toepassing: hij maakte er een rondje in een futuristische elektrische wagen die in Australië 5000 km aflegde met een budget van 10 euro. In de batterij,de banden, en het koetswerk zijn producten van Evonik verwerkt. Innovatie ook bij Fina/Total waar kon worden geschaatst op een ijsbaan van kunststof, die het dure ijs vervangt.
De jeugd was massaal aanwezig op de opendeur. Zij kon zich weer eens uitleven bij chemiespelletjes: badzout maken, haargel of reukwerk. Bayer spande de kroon met tests om dna van planten en vruchten op te sporen. Wat Bayer-baas Uwe Arndt de bemerking ontlokte dat de jeugd de chemie opnieuw ontdekt. Dat wekt meteen hoop voor het oplossen van een probleem dat Wouter De Geest aankaartte. Met name dat tegen 2020 meer dan 16.000 werknemers in de chemie, wegens veroudering, dienen vervangen te worden. (sdl)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *