Ook de gemeente Essen zegt “Statiegeld, Yes We Can!”

Schepen Helmut Jaspers

ESSEN – Statiegeld? Yes We Can! Met deze enthousiaste slogan starten 140 gemeenten, bedrijven en organisaties vandaag de nieuwe campagne van de Statiegeldalliantie voor een snelle invoering van statiegeld op blikjes en alle plastic flessen. De gemeente Essen sluit zich aan bij de Statiegeldalliantie en vraagt aan de overkoepelende overheden om hier werk van te maken.

Zwerfvuilproblematiek aanpakken
Zoals zoveel gemeenten, krijgt ook Essen te maken met zwerfvuil. Onze arbeiders moeten bijna elke dag afval opruimen in bermen, parken, sloten enzovoort. Wat valt er dan op? Een groot deel van het zwerfvuil bestaat uit blikjes en plastic flessen. Met statiegeld op blikjes en flessen zullen vervuilers twee keer nadenken eens ze beseffen dat hun afval geld waard is.

Gemeente staat er niet alleen voor
De gemeente kan gelukkig ook rekenen op een 40-tal vrijwilligers. Zij zijn de Mooimakers die telkens een stukje van Essen of een straat in onze gemeente om de zoveel tijd proper maken. Enkele scholen doen bovendien mee aan de actie Operatie Proper van Mooimakers. De scholen stellen een actieplan op en krijgen opruimmateriaal en een financiële beloning telkens zij dit actieplan tegen zwerfvuil uitvoeren.

“Schrijf het statiegeld in wetten en decreten”
“Ondanks alle inspanningen blijft zwerfvuil een enorm probleem.  Daarom zijn we ervan overtuigd dat de invoering van statiegeld het zwerfvuil en de nefaste invloed ervan op de natuur en het straatbeeld aanzienlijk zal verminderen”, zegt Helmut Jaspers, schepen van leefmilieu (sp.a-JijMaaktEssen).

“Natuurlijk kunnen we ook in België statiegeld invoeren. Bij heel wat politici is er veel goede wil om dit ook te doen. Zeker nu ook de federale regering de invoering van statiegeld in haar regeerakkoord heeft opgenomen”.

Essen is een van de 10 Belgische gemeenten die campagne ondersteunt
De positieve campagne start tegelijk in België en Nederland. 55 Nederlandse en 10 Belgische gemeenten doen al mee: De Panne, Bredene, Meerhout, Alken, Wevelgem, Maasmechelen, Lanaken, Laakdal, Kasterlee en Essen. Het Yes We Can-blikje komt in vier frisse kleuren. De hand die het vasthoudt, geeft een ‘thumbs up’ voor statiegeld. De achtergrond van elk beeld is uniek voor elke gemeente, organisatie of bedrijf. Zo komt de kracht van de Statiegeldalliantie, namelijk dat zoveel diverse partijen zich achter één oproep scharen, in deze beeldcampagne duidelijk naar voren.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *