KALMTHOUT – De gemeente Kalmthout richtte de omgeving van basisschool Den Heuvel opnieuw in. Met een aantal gerichte maatregelen willen de gemeente en de school de situatie aan en rond de school veiliger maken voor kinderen en ouders. “De aanpassingen kwamen tot stand na een participatietraject met ouders, directie en buurtbewoners”, zegt Jef Van den Bergh, schepen voor mobiliteit.
Aandacht voor fietsers
“In de Schooldreef vind je okerkleurige fietssuggestiestroken om de schoolomgeving en het fietsverkeer daar duidelijker in het straatbeeld te brengen”, vertelt Jef Van den Bergh. “De zebrapaden zijn gebundeld tot 1 centraal breed zebrapad van 6 meter. Ter hoogte van dat zebrapad versmalt de rijweg om die oversteek te accentueren. Daarnaast is de Schooldreef na schooltijd een schoolstraat. Een half uur lang kan er geen gemotoriseerd verkeer door tussen de Kapellaan en de ingang naar de grote speelplaats. Die schoolstraat zorgt voor ruimte aan de schoolpoort voor de kinderen en hun ouders. Het geeft ook rust in de vaak hectische schoolomgeving.”
“De Kapellaan is als fietszone ingericht van de Statiestraat tot voorbij kinderdagverblijf Bambi in de IJzerenwegstraat”, vult burgemeester Lukas Jacobs aan. “De aanduiding van de fietszone is de brede grijze middenstreep met aan iedere kant het fietssymbool om de weggebruikers op de fietszone te wijzen. Aan de kruispunten staat het woord ‘fietszone’ op de rijweg. De fietsers krijgen voorrang in het gedeelte van de fietszone.”
Het begin van de Kapellaan aan de Statiestraat is voor een stukje enkelrichtingsstraat in de richting van de Statiestraat. Daar kan je als fietser vanuit de Kapellaan recht oversteken naar het fietspad aan de overkant. Een zebrapad over de Kapellaan zorgt ervoor dat de fietsers te voet tot aan de voetgangersoversteek kunnen wandelen om de Statiestraat over te steken.
“Met deze maatregelen is de schoolomgeving een stuk veiliger”, verwacht directeur Bart Herrijgers. “Het is even wennen voor zowel de kinderen als de ouders. Maar als iedereen de nieuwe situatie juist gebruikt, verwachten we meer rust en verkeersveiligheid. Alvast een goede start van het schooljaar.”
Samen werken aan meer veiligheid
“We lieten ons voor de uitwerking begeleiden door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV)”, vertelt schepen Van den Bergh. “Samen bezochten we de schoolomgeving tijdens de ochtend- en avondspits. Op basis daarvan bereidden we een participatieavond voor. Daar kwamen buren, directie, ouders en medewerkers van de gemeente samen om de knelpunten in kaart te brengen en oplossingen voor te stellen. Daarnaast vulden alle schoolkinderen van het tweede tot het zesde leerjaar een invulblaadje in waarbij we o.a. peilden naar hun mobiliteitsgewoontes en hun gevoel daarbij.”
“Op basis van al die input besprak de gemeentelijke verkeerscel de voorstellen. Daarmee trokken we in januari 2024 naar een kernteam: een kleinere groep met ouders, bewoners van de Kapellaan, de Schooldreef, de Drieslei en het schoolbestuur. Op basis van dat overleg werkten we de eerste voorstellen verkeerstechnisch uit. De ontwerpen passeerden bij de politie en de VSV voor een evaluatie. Het kernteam paste de ontwerpen en maatregelen aan. Die werden besproken met de bewoners van de Schooldreef om de impact ervan uit te leggen.”
Goedkeuring en uitvoering voor het nieuwe schooljaar
In juni werden de ontwerpen goedgekeurd, onder meer door het kinderparlement. De voorbije zomervakantie werden de werken voor de nieuwe situatie uitgevoerd. Sinds 2 september zijn de maatregelen van kracht.
foto’s gemeente Kalmthout