Oekraïners aan het werk

In Essen heeft bijna de helft van de volwassen werkgerechtigde Oekraïeners vol- of deeltijds werk. Het gaat om ca. 25 personen. Dat antwoordde burgemeester Gaston Van Tichelt (cd&v) op vragen van gemeenteraadslid Jan Suykerbuyk (cd&v) in de gemeenteraad.

“In Essen vond pas een regionale jobbeurs plaats. Een geslaagde editie was het, waar ook heel wat mensen uit Oekraïne langskwamen. De reactie van de standhouders was alleszins positief”, weet Jan Suykerbuyk. Hij polste in de raad naar de activiteitsgraad bij de mensen uit Oekraïne.

Gaston Van Tichelt: “Essen telt momenteel 115 Oekraïense ontheemden. Tien daarvan hebben nog geen A-kaart en kunnen bijgevolg nog niet terecht op de arbeidsmarkt. 55 anderen zitten in de leeftijdscategorie van 19 tot 60 jaar en kunnen dus wel aan het werk. Ca. 25 onder hen deden dat ondertussen al vol- of deeltijds. Of de Oekraïense vluchtelingen aan een job geraakten via de jobbeurs, is moeilijk te achterhalen.”

In de grensgemeente is bijna de helft  van de werkgerechtigde Oekraïners actief op de arbeidsmarkt. Dat cijfer loopt ongeveer gelijk met wat de VDAB eerder voorspelde. De VDAB verwacht dat de helft van de volwassen Oekraïners stappen zetten in de richting van de arbeidsmarkt. Op 10 juni komt de VDAB naar Essen voor inschrijvingen. Daarbij zijn tolken aanwezig.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *