OCMW en gemeente werken samen aan uitbreiding sociaal beleid

Kapellen wachtte niet op de nota van de Vlaamse regering over de integratie van het OCMW in de gemeente. Meerderheidspartijen Open Vld en N-VA schreven een structurele samenwerking  in hun bestuursakkoord na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. “Sindsdien hebben we al tal van stappen gezet voor een breder sociaal beleid in onze gemeente”, zegt OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken Valerie Van Peel. “ We werken aan een Welzijnshuis waarbij alle sociale dienstverlening onder één dak terecht komt. In tussentijd leggen we extra linken en zetten we concrete projecten op met de gemeente en OCMW-diensten.”
De milieu- en cultuurdienst startten samen met het OCMW tal van nieuwe initiatieven  op zoals de computerestafette waar senioren leren werken met een computer en sorteersessies voor mensen in kansarmoede. Door het voorbereidend overleg rond deze concrete projecten groeien de organisaties naar elkaar toe. Ze krijgen bovendien meer inzicht in en respect voor elkaars doelstellingen.
“Voor de computerestafette leidden we vrijwilligers op die op hun beurt senioren lesgeven en wegwijs maken met de computer. De lessen gaan door in ’t Bruggeske, maar ook vanuit de Bib wordt er doorverwezen”, zegt Schepen van Cultuur, Jeugd en Milieu Sabine Van Dooren. Van Peel vult aan: “het project ‘leren sorteren’ is gericht op mensen in kansarmoede. “Differentiëren in de prijzen voor huisvuil op basis van het inkomen mag niet van de Vlaamse regering omdat dit indruist tegen het principe van ‘de vervuiler betaalt’”, aldus Van Dooren. “En dus hebben we een creatievere oplossing gezocht. Eén die helpt besparen, maar in één klap ook goed is voor het milieu.”
Tenslotte werken we ook aan een project dat kinderen uit kansarme gezinnen beter moet begeleiden naar de jeugd-, sport- en cultuurinitiatieven in onze gemeente. Daarvoor werd de VZW Doedéskaden onder de arm genomen. Ook de provincie besliste dit innovatieve project te steunen via een mooie subsidies van 15.000 euro. “We werkten succesvol samen met Doedéskaden op gebied van toeleiding van moeilijker te bereiken groepen naar cultuur. Daarom leek een samenwerking met het OCMW een opportuniteit en logische volgende stap”, aldus van Dooren. “De voorbije jaren besliste Kapellen reeds om in het gemeentelijke aanbod sterke sociale kortingen in te voeren. We laten niemand los’, besluit Van Peel. “Een warme gemeente als Kapellen wil iedereen omarmen.”

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *