Nieuwe podcast ‘Maanlopers’ over mentaal welzijn bij jongeren

Veel jongeren zitten met gelijkaardige problemen, zonder dat ze het van elkaar weten”

In december lanceerden zes jonge journalisten ‘Maanlopers’, een podcast over het mentaal welzijn van hun leeftijdsgenoten. De redactie zocht zes jongeren tussen 20 en 25 jaar die bereid waren om openhartig te praten over hun mentale gezondheid. Die vonden ze, en samen trokken ze er afgelopen zomer een weekend op uit en gingen ze met elkaar in gesprek. Zes verschillende verhalen, met één gemeenschappelijk doel: mentale gezondheid nog meer uit de taboesfeer halen en herkenbaarheid creëren.


‘Loop toch naar de maan’, is een zin die jongeren wel eens te horen krijgen wanneer het gaat over hun problemen. Ze worden gerelativeerd en er is te weinig aandacht voor, is de mening van ‘de Maanlopers’. “Veel jongeren zitten met gelijkaardige problemen, zonder dat ze het van elkaar weten”, vertelt Sterre, één van de redactieleden. “Wij wilden aantonen dat het oké is om je niet goed te voelen. En dat het fijn kan zijn als je hoort dat je niet alleen bent in je problemen.” Dat vormde voor de jongeren de aanleiding om het project op te starten. Ze stelden een diverse groep jongeren samen, allemaal met hun eigen rugzak. De ene had al te maken gehad met een burn-out terwijl de andere met hun identiteit in de knoop heeft gelegen.

De groep jongeren met in het midden onze medewerker Joppe De Hert, die fungeerde als moderator


In juli trokken ze alle 12 naar het provinciaal vormingscentrum in Malle, zonder elkaar echt goed te kennen. Tijdens drie opnamedagen hadden ze het over zes thema’s: identiteit, slechte dagen, prestatiedruk, eenzaamheid, sociale media en labels, met Joppe De Hert als host en moderator. “Al bij het eerste gesprek ontstond er een heel aangename dynamiek”, legt host Joppe uit. “Iedereen luisterde zo goed naar elkaar en stond open voor elkaars mening, waardoor de gesprekken bijna automatisch verliepen.”
De onderwerpen die aangehaald werden, waren soms zwaar en konden triggerend zijn voor de deelnemers. Daarom stonden er achter de schermen steeds psychiaters klaar om te ondersteunen, waaronder Lieve De Backer: “Het was mooi om te zien hoe de Maanlopers elkaar vonden in hun ‘anders zijn’. Hun verschillen leken in deze groep net een kracht, en dat is iets waar we in onze maatschappij nog van kunnen leren.”

Het geheel monteerde de redactie tot zes afleveringen: één aflevering per thema. Daarnaast richtten ze ook een bijhorende Instagrampagina op. De jongeren willen zoveel mogelijk jongeren bereiken. “Naast getuigenissen willen we ook tips en leuke content aanbieden aan de jongeren”, vertelt Sterre, één van de redactieleden.
Voorlopig staan er drie afleveringen online en wekelijks komt er een nieuwe aflevering op Spotify, iTunes en Google Podcasts.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *