Nieuwe groene speelplaats in lagere school Zilverenhoek

De eerste plantjes gingen in de grond

KAPELLEN – Op vrijdagnamiddag 24 november opende directeur Annelore Ickx (32) van lagere school Zilverenhoek in Kapellen officieel de nieuwe groene speelplaats. Er werd maar liefst 900 vierkante meter onthard.

“Het is met veel trots dat ik hier sta om de officiële opening van onze gloednieuwe, groene speelplaats te vieren” zegt directeur Annelore Ickx. “De speelplaats zelf staat er al van september, maar vandaag planten we officieel onze eerste symbolische plant in ons mini-bos zodat het project ook echt groen wordt.  Een project dat begon onder de vleugels van voor voormalig directeur Marc Van Gucht, actief werd gedurende 2,5 jaar onder leiding van voormalig directeur Els Van Hees en nu, met veel liefde en toewijding van mezelf, de werkgroep “Groene Speelplaats”, ons team, en de onmisbare hulp van enkele geweldige partners, is ontwikkeld tot een waar pareltje voor onze school. Ook wil ik graag Dirk Schittecat bedanken, voormalig directeur van de kleuterschool, voor de vele hulp die hij mij persoonlijk geboden heeft bij dit project”.

“Als ik terugkijk op de afgelopen jaren, besef ik dat de weg naar deze groene oase niet altijd gemakkelijk was. Het heeft ons soms bloed, zweet, tranen en slapeloze nachten bezorgd,  maar ook wel heel veel voldoening gegeven. Het zware graaf- en grondwerk werd mogelijk gemaakt door Glenn en zijn team bij “Algrocon”. Zonder hen zou onze droom van een groene speelplaats nooit werkelijkheid zijn geworden.” zegt directeur Ickx.

Directeur Annelore Ickx verwelkomde de aanwezigen

“Een ander essentieel element van ons project is het fantastische ontwerp van de speeltoestellen en het verhaal achter “De Zilvermijn”. Dit werd geproduceerd door Johan en zijn team van “Ambrosia”. Mede dankzij de genereuze gift van 10.000 euro van onze ouderraad, konden we deze mooie speeltoestellen al voorzien. Ze hebben van onze speelplaats een waar paradijs gemaakt met de ‘zilvertrail’, de ‘schatkamer’, en de ‘kippenranch’, om er maar een paar te noemen”.Toen ik voor de grap tegen Glenn en Johan zei op 4 juli: “Deze speelplaats moet klaar zijn op 1 september hé”, kreeg ik steevast het antwoord: “Opgeleverd en opgekuist op 1 september? “Met gemak!”. En met toch wel wat twijfel van enkele leerkrachten speelden zij dit ook effectief klaar. De inzet van Glenn en Johan gaat verder dan alleen werk, hun liefde voor het onderwijs en onze school is duidelijk voelbaar. Daarom een luide en welgemeende: dank je wel, Johan en Glenn. Een applausje is toegestaan! 

Ik maak ook graag een speciale vermelding voor Patrick Van Ende van Selfmade Kapellen, die genereus een grote boom heeft gedoneerd waarover de kinderen onze wadi kunnen trotseren. Dergelijke gulle bijdragen laten zien hoe ook de gemeenschap zich inzet voor ons project.

Drie jaar lang hebben de leerlingen en leerkrachten hard nagedacht over dit groene initiatief. Het vierde leerjaar heeft deze week ook effectief al hard gewerkt om het eerste groen in de grond te steken.

“Ons doel is niet alleen om een ​​groene speelplaats te hebben, maar ook om onze kinderen bewust te maken van de schoonheid en het belang van de natuur. We willen ze zo veel als dat kan betrekken bij het onderhoud van ons groen, zodat ze letterlijk de vruchten van hun werk kunnen plukken. Want in 2024 gaan we nog een stap verder dan de fruitbomen. We voorzien nog fruitstruiken en andere groene toevoegingen in onze moestuin”, geeft Annelore nog mee.  

“Als laatste wil ik ook nog even vermelden dat onze school bekend staat om haar geweldige team van leraren. Voor mij zie ik het beste team van België staan en ik ben er zeker van dat zij alle pedagogische kansen zullen aangrijpen om onze groene omgeving zo veel mogelijk te integreren in het leerproces. En niet alleen buiten leren is een groot voordeel van deze nieuwe site. Sinds september zien we dat de leerlingen duidelijk genieten van de extra ruimte die hierdoor gecreëerd werd. Dit samen met meer spelmogelijkheden heeft ervoor gezorgd dat we meer rust merken tijdens onze speeltijden. Minder ruzies en conflicten. We zijn heel fier op onze leerlingen!  Laten we samen genieten van deze groene oase die we hebben gemaakt en laten we onze kinderen inspireren om liefde en zorg te dragen voor de natuur om ons heen. Dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan dit prachtige project. Op een groenere toekomst voor ons allemaal!”

burgemeester van Kapellen: Dirk Van Mechelen, Glenn van Algrocon (graafwerken en opbouw), Johan van Ambrosia (speeltuinbouwer en ontwerper plan), Annelore Ickx directeur, Dirk Schittecat (oud-directeur kleuterschool).

De leerlingen maakten een toneeltje over de groei van planten en hoe we ermee moeten omgaan. De grote meisjes van 5 en 6 sloten het geheel af met een dansje. Alle leerlingen (340) zongen het lied mee. Achteraf werd er afgesloten met een feestelijke receptie. Zelfs het regenweer kon ons feest niet tegenhouden! 

De kinderen brachten een dansje


foto’s: Zilverenhoek

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *