Nieuwe ANPR-sites in Brasschaat

Onlangs werden er twee bijkomende ANPR-camera’s geplaatst in Brasschaat: één op de Kapelsesteenweg en één op de Hoogboomsteenweg. Deze plaatsen zijn het sluitstuk in het afdekken van de in en uit van de hoofdwegen in onze gemeente. De gemeente Brasschaat investeerde bijna 80 000 euro in het systeem.
Sinds 2013 zijn er verschillende slimme camera’s in gebruik genomen. De eerste kwamen er op de Sint-Jobsesteenweg. In 2015 kwamen er dan nog 2 camera’s bij aan de Bredabaan: ter hoogte van de Zwaantjeslei én aan de grens met Wuustwezel. In 2016 volgden er camera’s op de Essensteenweg. Snelheidsmetingen toonden immers aan dat er op die baan te snel gereden werd met nog niet zo lang geleden enkele dodelijke slachtoffers tot gevolg.
Verkeersluik
Via trajectcontrole wordt elk voertuig bij het begin en het einde van het traject ‘gefotografeerd’. De gemiddelde snelheid van een voertuig tussen deze twee punten (camera’s) wordt berekend. Ligt die gemiddelde snelheid hoger dan de maximumsnelheid, dan wordt de eigenaar van het voertuig beboet. Uit de cijfers blijkt dat dit systeem ertoe leidt dat de grote meerderheid van de bestuurders zijn snelheid aanpast. Terwijl een vaste flitspaal eerder een louter lokaal effect heeft op de verkeersveiligheid.
In 2017 werden 12 166 snelheidsovertredingen vastgesteld op het traject Essensteenweg te Brasschaat. Gemiddeld legt 0,68% van de bestuurders in Brasschaat het traject te snel af. Ook het aantal ongevallen is gedaald en er gebeurden geen dodelijke ongevallen. De periode na de start is wel relatief kort. Trajectcontrole beoogt immers een mentaliteitswijziging en vraagt tijd om effectief een duidelijke daling vast te stellen in het aantal verkeersongevallen.
Op gerechtelijk vlak hebben de ANPR-camera’s eveneens al meermaals hun dienst bewezen, denk maar aan de automatische nummerplaatherkenning. Het systeem betekent een grote meerwaarde voor de (lokale) recherchediensten.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *