Nieuw leven voor volkstuin in kloosterdomein Redemptoristen Essen


Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege kent vzw Kempens Landschap een subsidie van 14.410 euro toe om de voormalige moestuin van het domein in te richten als school- en volkstuin.
Het goedgekeurde volkstuinproject van Kempens Landschap heet ‘Groenten uit Essen’ en werd samen met 24 andere dossiers geselecteerd uit de 57 subsidieaanvragen die werden ingediend. Met het project wil Kempens Landschap de voormalige moestuin van het domein nieuw leven inblazen en een breder gebruik ervan door de lokale gemeenschap en de schoolgemeenschap stimuleren.
Via dit project kunnen in de eerste plaats kinderen tussen zes en twaalf jaar weer in contact komen met gezonde voeding uit de schooltuin, in het prachtige historische en landschappelijke kader van het kloosterdomein. Het is een kans om de verwaarloosde moestuin een nieuwe invulling te geven en het landschap op te waarderen. Daarbij wordt ook de lokale basisschool van het college Essen ingeschakeld via de leerkrachten en de ouders. Om de partners bij te staan in de opstart van de moestuin is er een samenwerking op touw gezet met Velt vzw. Zij leveren de kennis om van de volkstuin een geslaagd project te maken met onder andere bemestings- en plantadvies, een inrichtingsplan en praktijkbegeleiding.
Met het project ‘Groenten uit Essen’ bouwt Kempens Landschap verder aan het stelselmatig herstel van het domein. Sinds 2013 is Kempens Landschap eigenaar van het park en geleidelijk herwint het domein haar charme. Zo werd onder andere al de kapel van pater Godts, de stichter van het domein, opgeknapt. Vanaf 2016 wordt er een bosbeheersplan uitgevoerd waarmee de verjonging en verbetering van het aanwezige bosbestand is ingezet. Dit leidde eind 2016 tot de kap en verkoop van een aanzienlijk gedeelte van het sparrenhout in het park en de heraanplant met jong inheems loofhout in samenwerking met de vzw Bosgroep Antwerpen Noord.
In 2017 staat er nog heel wat op til in het domein van de paters Redemptoristen. Zo staat er dit jaar onder andere nog de vervanging van de kastanjedreef naar de Lourdesgrot op het programma, alsook de ruiming van het slib van de vijver in de zogenaamde paterstuin.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder