Nieuw kunstwerk activeert bewoners om in beweging te blijven

KALMTHOUT – Afgelopen weken werd er hard gewerkt om de fietserstunnel van Kalmthout te voorzien van een nieuw kleurrijk jasje.   In samenwerking met streetart organisatie Treepack en gemeente Kalmthout werd de fietserstunnel ter hoogte van de Turfvaartlaan opgefrist met een prachtig kunstwerk. “Voor altijd in beweging” was de insteek van kunstenaar Simon Mannaerts die de tunnel onder handen nam.  
Gemeente Kalmthout broedde al enkele jaren op het plan om meer kleur te brengen in hun straten. De insteek om meer mensen bij elkaar te brengen door streetart leek hen een goed idee. Hiervoor deden ze beroep op het Leuvense collectief Treepack.
De tunnel is een doorsteek voor heel wat passanten, voetgangers en fietsers. Na maanden te brainstormen over mogelijke thematieken werd er uiteindelijk gekozen om de beweging te visualiseren.
Niet alleen het gemeentebestuur besliste over de invulling van het kunstwerk. Ook buurtbewoners kregen inspraak in het project. Vanuit een participatieve insteek werd er een kerngroep opgesteld van Jeugdhuis Govio die mee beslisten over het kunstwerk. Deze groep jongeren verzamelde input vanuit de Kalmthoutse visie en deden beroep op de buurtbewoners. Zo konden honderden mensen kiezen tussen enkele artiesten die volgens hen het standpunt van Kalmthout visualiseerde.
‘Uiteindelijk kozen we voor de Antwerpse artiest Simon Mannaerts’, vertelt Silke Lathouwers, schepen voor jeugd en cultuur. Deze kunstenaar ging aan de slag met de aangeleverde input vanuit de gemeente.. “Voor altijd in beweging!” is de essentie van dit kunstwerk. Zo worden voorbijgangers, jong en oud, gestimuleerd om op een speelse manier in beweging te blijven’, lacht Silke.

In het kunstwerk kunnen we zien dat de jongere generaties in harmonie leven met de lokale natuur. Rechts zien we de oudere generatie met een iets hogere leeftijd, dat zich weliswaar herontdekt in zijn volle glorie. Zo skate er bijvoorbeeld een coole grootvader doorheen de tunnel en zien we een step op grootmoeders wijze. Dit allemaal uitgewerkt op een abstractere en artistieke manier om de geest van toeschouwers te prikkelen. Het doel van de artiest is enerzijds de voorbijgangers activeren om zelf in beweging te blijven en daarnaast anderen te inspireren om steeds jong te blijven.  ‘Daarnaast willen we als gemeente Kalmthout met deze tunnel ook een veilige en inspirerende indruk nalaten op de voorbijgangers. We geloven erin dat dit kunstwerk een glimlach zal opwekken bij het publiek.
Bovendien is er ook een kleine ode naar de lokale streetartlegende Wim Van Veldhoven in verwerkt. Hij overleed begin dit jaar onverwachts’, aldus nog Silke.  
Treepack is gespecialiseerd in het verfraaien van publieke ruimtes. In de afgelopen jaren transformeerden ze talrijke gebouwen en openbare plaatsen met muurschilderingen en streetart, tot prachtige kunstwerken. Meer en meer gebruiken ze de kracht van participatie om toegankelijke kunst te creëren voor een breed publiek.

foto: gemeente Kalmthout

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *