Netwerk Coöperatief Wonen en gemeente Essen maken 18 huurappartementen vrij voor Oekraïense vluchtelingen

ESSEN – In de Dr. Jef Goossenaertsstraat worden 18 appartementen bewoonbaar gemaakt zodat Oekraïense vluchtelingen tegen 1 mei hier tijdelijk kunnen wonen. Zo komen de gemeente en het Netwerk Coöperatief Wonen (NCW) tegemoet aan de oproep van de provinciegouverneur om een duurzame plek te voorzien voor deze vluchtelingen.

De appartementen waren voordien eigendom van huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning en stonden al een tijdje leeg. Het NCW nam het gebouw in erfpacht van De Ideale Woning en stond op het punt om de appartementen via een solidair woonproject op de markt te brengen. In dit solidair woonproject zijn de bewoners ook aandeelhouder zodat de kosten gedrukt worden.

Uitstel infomoment op 7 april
In het gemeentemagazine van april werd dan ook aangekondigd dat er op 7 april een infomoment was waar potentiële huurders meer uitleg zouden krijgen over dit woonproject. Door de vluchtelingencrisis uit Oekraïne wordt dit infomoment uitgesteld.

Uitdaging voor alle steden en gemeenten
Vanuit een scenario dat 200.000 vluchtelingen naar België zouden komen, werd bepaald dat er 120.000 voor Vlaanderen zijn, waarvan 36.000 voor de provincie Antwerpen. Elke gemeente krijgt als doel om 2% van het bevolkingsaantal op te vangen. Voor Essen gaat dit over 388 plaatsen. De gemeente bekijkt welke panden hiervoor in aanmerking komen. Met de 18 appartementen die nu vrijkomen, heeft een deel van de gevluchte gezinnen een duurzaam onderkomen. Het is onduidelijk hoeveel vluchtelingen effectief hun weg zullen vinden naar België.

Uitstel is geen afstel
Het Netwerk Coöperatief Wonen verduidelijkt dat uitstel van het solidair woonproject geen afstel betekent. Zodra de oorlog voorbij is, vervalt het statuut van tijdelijk ontheemde en is het de bedoeling dat de vluchtelingen terugkeren naar hun land. De appartementen komen terug vrij en het NCW organiseert een nieuw informatiemoment voor potentiële huurders. Het NCW wil verduidelijken dat de woningen voor de vluchtelingen niet gratis zijn. Mensen met het statuut van tijdelijk ontheemde hebben toegang tot de arbeidsmarkt en recht op een uitkering. Zij zullen net als iedereen huur betalen om hier te kunnen wonen.

©gemeente Essen

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder