Na 5 keer koning pakt Dennis Aendekerk de verdiende keizerstitel

©Eljakim Blokland

Zondag 3 april kon na 3 jaar eindelijk het keizerrijden doorgaan, de hoogdag in de Polder. Voor de 73ste keer werd er gestreden voor de felbegeerde keizerstitel en voor de 29ste keer was dat op de Botermarkt in Zandvliet.

Rond 11.30 uur werd de feestmarkt geopend door uittredend keizer Maarten Gabriels samen met zijn zoontjes Victor en Loic die ook getooid waren met mantel en kroon. Terwijl een delegatie van de Polderbond nog een pistolet of rozijnen boterham at, werden de paarden op de hoeve De Schutter aan de Conterscherp opgezadeld. Ondertussen werd de stoet gevormd die door de mooi versierde Zandvlietse straten trok. Aan het oud gemeentehuis in de Spaanse Molenstraat werd deze aanschouwd door uittredend keizer Maarten en de notabelen. Rond half 4 begonnen de 31 ruiters, 30 koningen en de keizer op kop, aan de strijd. De eerste toer werden alle ruiters voorgesteld door speaker René de Nijs en moest uittredend keizer zijn mantel en kroon afgeven. Maarten kuste de kroon nog even en nam er met weemoed afscheid van. 

Stilaan liep de Botermarkt aardig vol. Het zonnetje kwam er wel door maar je kon je jas nog goed gebruiken. Maar dat hield het volk niet tegen om naar Zandvliet af te zakken. Rond de klok van half zes kwam er schot in de zaak, tenminste dat dachten we. Rico Paardekam haalde de ganzenkop uit het net, maar een stuk van het net bleef hangen. Peter Brusten ging dan uiteindelijk met het net aan de haal en de strijd barstte los. Maar de taaie gans gaf zich niet. Wat ze in Stabroek deden, kunnen ze ook in Zandvliet blijkt. Was de gans misschien uit hetzelfde nest? Het ging naar acht uur en van de ganzenkop schoot niet veel meer over. Het kwam er op aan om goed te grijpen en dan was het aan Dennis Aendekerk. Met 5 koningstitels verdiende hij het wel om keizer te worden. En ja hoor, hij deed het! Zijn vreugdekreet weerklonk over de Botermarkt en zijn vele fans stormden hem tegemoet. Schitterend was het. Een welverdiende titel voor Dennis die al voor de 11de keer op rij deelnam aan het keizerrijden. Dennis werd gekroond door maar liefst 2 voorzitters.

Frans De Schutter en Fons Stuyts stonden klaar om keizer Dennis samen te kronen

Fons Stuyts werd op 12 oktober verkozen tot nieuwe voorzitter van de Polderbond en had nog geen enkele keizer mogen kronen. En uittredend voorzitter Frans De Schutter had officieel ook zijn laatste niet kunnen kronen. Vandaar dat ze het samen deden, voor keizer Dennis een uniek momentje. Volgende afspraak op het Kazerneplein in Lillo voor het 74ste keizerrijden.

Vrijdag 15 april vindt u in ons magazine De Polder een gratis bijlage over het koningsrijden, met 9 extra koningen, en het keizerrijden 2022. Ook de leveranciers van de paarden komen aan bod en een leuk interview met de familie Van Meir van de Ware Gans Lillo.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *