Moeten er nog nieuwjaarsfooien uitgedeeld worden?

In onze streek gaan kinderen zingen ter gelegenheid van de jaarwisseling. Ze gaan rond met Driekoningen of met de rommelpot en Hanske Knap. Ze krijgen snoep of geld. Het was ook lange tijd de gewoonte om een ‘nieuwjaarscentje’ te geven aan de postbode, de mannen van de vuilkar, de ‘garde’ en andere dienaren van het algemeen belang. Stilaan sterft dit gebruik uit omdat de ophaaldienst in handen is van firma’s, omdat de ‘fakteurs’ vaak onbekenden zijn die van elders komen ter gelegenheid van Nieuwjaar en omdat er nog maar weinig sjampetters rondlopen in de vroegere betekenis van het woord. Toch houdt een aantal mensen de traditie van de Nieuwjaarsgift in ere. Wij vonden in Ekeren zo’n gulle vrouw die pro is. In Zandvliet daarentegen is er een paar dat het niet eens geraakt over geven of niet geven. De man heeft rake argumenten om het niet te doen. Z’n vrouw daarentegen toont haar goed hart en blijft als van ouds een nieuwjaarscentje geven aan die van de vuilkar, de postbode en andere gedienstigen.

Alles hierover kan u lezen in ons magazine. Aan onze lezers om te oordelen wie van hen gelijk heeft: bent U voor of tegen het schenken van geld ter gelegenheid van Nieuwjaar? Geef uw reactie op de site.

Onze poll slaat weer op hol. We proberen te achterhalen wat er gaande is. Van zodra het terug OK is, kan u terug stemmen. Voorlopig is het merendeel er tegen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *