Moet er een sperperiode komen voor Sinterklaas?

Het is weer bijna aangebroken, het avondje van Sinterklaas. Nog steeds staan de schoentjes dan klaar. Een echte verrassing is het niet meer voor de kinderen. Zij hebben Sinterklaas en Zwarte Piet al weken geleden gezien op tv, in reclamefilmpjes, of facebook of op Youtube. Op straat lopen de goedheiligman en zijn collega uit het Hoge Noorden, de Kerstman, elkaar net niet voor de voeten. Er is een terechte ergernis bij heel wat volwassenen en kinderen over wanneer Sinterklaas, de Kerstman en de paashaas hun intrede mogen doen in het straatbeeld. Nu lijkt het wel of dit alle jaren vroeger en vroeger gebeurt en dat kan bij jonge kinderen voor verwarring zorgen. Hier en daar hoor je de roep voor een wettelijke tussenkomst, een opgelegde sperperiode dus.

Voorstanders hiervan halen aan dat op deze manier kinderen optimaal kunnen genieten van al deze feesten, zonder dat ze commercieel misbruikt worden. Een sperperiode zorgt voor duidelijkheid voor zowel kinderen als (groot)ouders.

Middenstandsorganisaties zijn het er wel over eens dat Sinterklaas en de Kerstman veel te vroeg opdagen, maar geloven niet dat juridische dwang tot een goede oplossing leidt. Fabrikanten en handelaars moeten dit zelf kunnen regelen. Dat is natuurlijk een goed voornemen, maar de realiteit laat dikwijls anders zien. Ondertussen wordt de Sint overspoeld met kinderbriefjes, tekeningen, e-mails en sms’jes met de vraag hen niet te vergeten.

Wat denkt u, moet er een sperperiode komen voor Sinterklaas, de Kerstman en de paashaas? Doe mee aan onze poll.


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.