Met 500 bij de Lourdesgrot van Rustoord-Brasschaat



Op een zonovergoten zaterdagnamiddag 26 mei mocht Mgr. Johan Bonny het nieuw gerestaureerde Mariadomein van Rustoord her inwijden. Liefst 500 bedevaarders hadden er aan gehouden daarbij aanwezig te zijn, samen met burgemeester Koen Verberck, en schepenen Dirk de Kort, Philip Cools, Adinda Van Gerven, Bart Brughmans, en Niels De Kort. Mgr. Bonny concelebreerde met pastoor Koen Janssen en zijn voorganger Hans Eelens, naast de paters Michel Baert en Abraham Rayappan. Ceremoniarius was seminarist Jelle De Backer. Na het welkomstwoord door Paul Lambrechts, voorzitter van de Kerkraad, benadrukte Mgr. Bonny in zijn inleidend woord hoe Maria Gods volk samenbrengt en in zijn homilie vanop de mooi gerestaureerde kansel, grapte hij dat het grote Zuid-Franse Lourdes wel een grotere grot heeft, maar een veel minder mooie preekstoel! Als West-Vlaming verbaasde hij zich tenslotte ook dat hij in die stille rustgevende bosrijke omgeving van het Mariaoord, zoveel vinken hoorde “suskewiet” zingen! Daarna zegende hij de grot, en ging rond om ook de Sint-Rochuskapel en staties in het Mariapark te zegenen. Tot slot ging hij kwistig rond met de kwispel die hij ruim in het wijwater dompelde en alle aanwezigen ruim zegende, wat met dat uitermate warm weer erg gewaardeerd werd.
Eerste schepen Dirk de Kort sprak allen toe en gaf een kort historisch overzicht van het Mariaoord: Hoe Antoon Van den Weyngaert (1854-1925) van bank en verzekeringen Antverpia, na Sint-Mariaburg ook in 1910 Rustoord stichtte als totaalconcept voor een kleine katholieke gemeenschap, met kerk, pastorie, rusthuis, en in 1916 de Lourdesgrot uit Stabroek overbracht. Dat laatste verschafte de lokale bevolking werk en een inkomen tijdens die moeilijke oorlogsjaren. Naast de Sint-Rochuskapel, kwamen er een jaar later ook een “Zevenweeënweg van Onze-Lieve-Vrouw” rond de grot, en werd het bosrijke park aangelegd. Er kwam ook een preekstoel, pelgrimshut, een kruisweg, enz. Na eerdere renovatiewerken in de jaren ’60 en ’80, is alles nu echter weer in zijn oude glorie hersteld. Sinds 2013 is het Mariapark zelfs bouwkundig erfgoed en sinds oktober 2017 is ook het bredere domein met kruisweg en kapel, beschermd als monument. Pastoor Koen Janssen dankte allen die zich ingezet hebben, waarbij vooral Frederik Pieters vermeld moet worden, die zich door de papierberg beet en het geheel betaalbaar maakte dank zij de nodige subsidies. Een receptie in de koelte van een tent kwam bij allen meer dan gelegen, zodat nog lang nagepraat kon worden.
Lieven Gorissen

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder